• hr
  • en
  • de
  • it

Jadranom pliva još jedan lesepsijski migrant!

hrIz Splita nam se javila Maja Plazibat koja je šećući uz obalu u plićaku na Resniku, u Kaštel Štafilišću u moru ugledala neobično biće.

- Pažnju mi je privukao neobičan oblik, a onda i boja. Nikada ranije nisam vidjela tako što. Prvo sam ga malo takla kamenom, da se pokrene i da vidim da ne bi bilo nešto šta peče, a onda se okuražila pa ga takla prstom. Kad sam vidjela da je bezopasan prihvatila sam ga i rukom, naravno, pazeći da ga ne povrijedim. Poslije sam saznala da se zove Melibe viridis - rekla nam je Maja.

A Melibe viridis je puž golać, gološkržnjak, potpuno bezopasan koji može narasti i do preko 120 milimetara u duljinu. Živi i nastanjuje tropska mora, ponajprije zapadni Indopacifik gdje postoji cijeli niz bentoskih vrsta iz roda Melibe.

Rod Melibe je poseban po mnogočemu no najposebniji je svakako po načinu hranjenja. Naime, ovi su puževi izgubili radularne zube i razvili tzv. veliki oralni veo, nalik ribarskoj mreži ručijaku, koju koriste za stalnu pretragu podloge dok puze. Kad osjetljive papile na unutarnjem rubu tog oralnog vela dotaknu malu rakovicu ili raka, rub vela se brzo skuplja, hvatajući plijen kojeg puž potom proguta.
Rod Melibe je detaljno analizirao Gosliner 1987. godine, ali identitet najmanje dvije veće vrste, Melibe pilosa (Pease, 1860) s Havaja i Melibe fimbriata (Alder & Hancock, 1864) iz Indije, nije potpuno definiran. Treću vrstu, Melibe viridis (Kelaart, 18589, izvorno opisanu s Cejlona, ​​zanemarili su svi sljedeći autori, osim Alder & Hancocka (1864.), koji su je smatrali najvjerojatnije mladunčetom vrste Melibe fimbriata.

Naravno, sve to nipošto ne znači da u Zapadnom Indopacifiku nema i drugih vrsta roda Melibe.
No ono što je najvažnije za Majin nalaz je činjenica da postoji napomena koja je uz rod Melibe dodana 14. siječnja 2004.

Dakle, ta napomena glasi:
- Ova vrsta, ili jedna od ovih vrsta, migrirala je kroz Sueski kanal u Mediteran gdje se obično identificira kao Melibe fimbriata. Dok se gore navedeni taksonomski problemi ne riješe, zapisi sa Mediterana premješteni su na zasebnu stranicu Melibe fimbriata.
Inače je vrsta Melibe fimbriata prvi puta evidentirana u Jadranu Melibe fimbriata u listopadu 2001. godine na Hvaru u Starogradskoj uvali. Zbog toga je vrlo vjerojatno da se Maja ipak srela s vrstom Melibe fimbriata, a ne Melibe viridis kako se u prvom trenutku pomislilo.

Izvor: Novi List
https://www.novilist.hr/more/globalno-zatopljenje-dovodi-nove-vrste-jadranom-pliva-jos-jedan-lesepsijski-migrant/?meta_refresh=true