• hr
  • en
  • de
  • it

Jadran među prvih pet regija po noćenjima u Europi

Jadranska Hrvatska spada u prvih pet top destinacija među europskim regijama po broju ostvarenih turističkih noćenja, proizlazi iz podataka koje je u ponedjeljak objavio Eurostat.
Eurostat je objavio podatke za prvih 20 turističkih regija koje su 2013. godine ostvarile najveći broj noćenja. Eurostat koristi statističke regije, koje ne moraju odgovarati administrativnom uređenju u samoj zemlji. Hrvatska je tako podijeljena na dvije regije Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku.
Na prvom mjestu s 89.8 milijuna noćenja je španjolska regija Kanari, na drugom mjestu je Ile de France, regija koja obuhvaća Pariz i okolicu sa 77.5 milijuna noćenja sa 70.5 milijuna, četvrta regija je također španjolska Balearski otoci s 65.3, a peta je Jadranska Hrvatska sa 61.8 milijuna noćenja.
Među 20 top turističkih regija 2013. godine po broju noćenja, šest ih je u Italiji (Veneto, Toskana, Emilia-Romagna, Lazio i područje Bolzana, pet u Španjolskoj (Kanari, Katalonija, Balearski otoci) te u Francuskoj (Ile-de-France, Provansa-Alpe-Azurna obala, Languedoc-Roussillon i Aquitaine) te po jedna iz Hrvatske (Jadranska Hrvatska, Velike Britanije (London), Austrije (Tirol) i Njemačke (Gornja Bavarska).
Jadranska Hrvatska je treća po broju noćenja koje ostvare strani turisti, to jest nerezidenti. Na prvom su mjestu Kanari s oko 75 milijuna noćenja, na drugom Balearski otoci s nešto manje od 60 milijuna noćenja, a treća je Jadranska Hrvatska s oko 56 milijuna noćenja.
Kontinentalna Hrvatska imala je 2013. godine 2,6 milijuna noćenja.

Izvor: www.hic.hr