• hr
  • en
  • de
  • it

Izgradnja marine na Sv. Katarini uskoro na sudu?

Za dva tjedna, točnije 15. rujna, bit će raspisan međunarodni javni natječaj za odabir najpovoljnijeg partnera-investitora Brijuni rivijere. Natječaj će biti zaključen 15. siječnja iduće godine.
Prema našim informacijama, Muzil, Pinetu, Hidrobazu, Katarinu i Monumente razgledalo je do danas 28 stranih i domaćih potencijalnih investitora. U Brijuni rivijeri kažu da su zainteresirani dolazili iz Francuske, Engleske, SAD-a, Italije, Španjolske, Njemačke, Rusije i Hrvatske.

Za ovaj je projekt zainteresirano bilo i nekoliko domaćih kompanija, kao što je ona Danka Končara i navodno jedna od tvrtki HNS-ovog čelnika Radimira Čačića. Interes je pokazala i nizozemska kompanija Citygreen, s kojom je surađivao kontroverzni porečki poduzetnik Dražen Golemović.
Projekt marine na Svetoj Katarini postoji već više od desetljeća. Poznato je naime da su bivši vlasnici brodogradilišta Heli i tvrtke Heli Yacht, sadašnjeg brodogradilišta Avangarde u pulskoj slobodnoj zoni - obitelj Stangl iz Njemačke, sa svojim suradnicima i stručnjacima izradili projekt izgradnje marine, za koji su utrošili 2,8 milijuna eura.

Projekt je vodila sestrinska tvrtka Istra consulting, no posao su zakočile tadašnje političke prilike. Nakon tog projekta rodila se ideja o osnivanju Brijuni rivijere, kažu nam bivši projektanti u Heliju. Projekt marine koji su oni izradili još leži u ladici vlasnika. Tvrde da se navodno jednaka projektna dokumentacija javlja sada u tenderu za međunarodni javni natječaj. Stoga bi se, kako sada stvari stoje, sve moglo uskoro naći na sudu.
Direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivičić odbacuje tvrdnje o plagiranju projektne dokumentacije i tvrdi da su sami izradili sve potrebne papire.

- Čuo sam o projektu tvrtke Heli, no kategorički odbacujem bilo kakve insinuacije da smo mi plagirali ili dijelili njihove projekte. Naša je tvrtka sama izradila svu potrebnu dokumentaciju za prednatječaje, a trenutačno radimo i na papirima za međunarodni javni natječaj, kaže Ivičić.
Po urbanističkom planu Grada Pule, vezano uz kapacitete za luku nautičkog turizma na području grada dopušta se da se na Svetoj Katarini izgradi marina s 400 vezova u moru i 200 na kopnu. Druga marina, koja po projektu ima naziv "Luka 2", predviđa 150 vezova u moru i tisuću vezova na kopnu, odnosno bila bi praktički suha marina, uglavnom za dokovanje jahti.

Izvor: www.glasistre.hr