• hr
  • en
  • de
  • it

Iz podmorja izvađen brončani top

Podmorski arheolozi i stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda su u suradnji s članovima braniteljske udruge „Alfa patriot" iz Molunta i zagrebačkog ronilačkog kluba „Zg-sub" te zaposlenicima dubrovačke tvrtke „Eco mar" izvadili su na svjetlo dana izvanredno očuvani srednjovjekovni brončani top iz podmorja uvale Podmetale u Donjem Moluntu. Top je dug 3,20 metra te ima promjer kalibra 120 mm, a utvrđeno je kako ga je 1758. godine u Torinu izlio poznati lijevač topova Giovanni Batistta Cebrano II. Za arheologe nije tajna ni da je u more hrvatskog južnog Jadrana potonuorujna 1806. godine kada su ga Francuzi po naredbi Napoleonova maršala Marmonta s konfisciranim brodovima Dubrovačke republike pokušali prebaciti do tvrđave na rtu Oštro kako bi se učinkovito suprotstavili ruskoj mornarici koja je nadirala iz smjera Boke Kotorske i Crne Gore.
Kraj topa nije pronađen nikakav trag potonulog broda te se i stoga pretpostavlja kako je na 150 metara na dubinu od 22 metra od obale potonuo u trenutku kada su ga pokušali prekrcati na manji brod. Pri padu se zabio u mulj u kojem je vremenom dijelom zarastao, a dijelom od korozije postao zaštićen slojem mulja. I bez restauracije su vidljivi brojni ukrasi kao što su reljef krila ili velikog grba. Naziru se još neki ukrasi, a top je od znatiželjnih pogleda ronilaca bio skriven sve do prije godinu i pol. Naime, ljeta 2012. su ga otkrili zagrebački ronioci koji ni trenutka nisu dvojili prijaviti ili ne taj nalaz nadležnom Ministarstvu kulture RH.
Istaknimo i to da će se top sutra prebaciti u restauratorsku radionicu Dubrovačkih muzeja te da će ronioci iduće godine detaljnije pretraživati podmorje Molunta gdje se povijesni izvori ukazuju da bi se moglo naći još topova od kojih su prvi pronađeni još 1949. godine u prvom podmorskom istraživanju stručnjaka bivše države: taj top danas krasi zidine, a vjerojatno će i ovaj po dovršetku restauracije koju financira Društvo prijatelja dubrovačkih starina.
Ekipu stručnjaka je predvodio konzervator - podmorski arheolog Igor Miholjek, a od ostalih sudionika te ekspedicije navedimo i konzervatore arheologe Igora Mihajlovića i inspektora Domagoja Perkića, zagrebačkog ronioca Zorana Delibašića i konavoskog branitelja Vlaha Ljubenka te ronioce Vladu i Damira Onofria.

Izvor: www.dubrovacki.hr