• hr
  • en
  • de
  • it

Iz Njemačke nastavak turističkih porasta

Hrvatski turizam ove godine može očekivati nastavak rasta dolazaka njemačkih turista, a hoće li to biti kao lanjskih 4 posto, više ili manje, najviše ovisi o hrvatskim aktivnostima u privlačenju turista s tog najvažnijeg tržišta gdje se ove godine očekuje i porast plaća, pa i blagi porast potrošnje za putovanja i odmore. To su ocjene i očekivanja u kojima se slažu i hrvatski i njemački turistički partneri koje su iznosili u sklopu danas otvorenog sajma f.re.e u Muenchenu na kojem je Hrvatska zemlja partner.
Njemački touroperatori trenutno bilježe nešto bolju prodaju programa za Hrvatsku od lanjske u ovo isto vrijeme, pa i iz Bavarske, što suvlasnik ID Riva Toursa (specijalist za Hrvatsku sa sjedištem u Muenchenu) Selimir Ognjenović smatra dobrom naznakom i za cijelu godinu. Istodobno upozorava i da se Nijemcima, koji će ove godine moguće i nešto više trošiti za putovanja, nudi cijeli svijet, te da Hrvatska mora ponuditi stvarno dobar motiv, doživljaj pa i cijenu da bi primjerice došli u svibnju ili općenito izvan ljeta.
Slično kažu i predstavnici touroperatora FTI, Terra Reisena iz TUI Grupe te Adria24, koji su se na sajmu sastali s direktoricom Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i iznijeli joj optimistične najave za ovu godinu. Svi smatraju i da je dobro što je Hrvatska zemlja partner na sajmu f.re.e te da će to zasigurno pomoći još boljim rezultatima iz Njemačke i Bavarske odakle je prošle godine došlo više od 600 tisuća turista od ukupnih 2 milijuna iz Njemačke.
I razgovori s nekoliko 'običnih' posjetitelja sajma, Bavaraca iz Muenchena i drugih gradova u pokrajini, pokazuje da oni poznaju Hrvatsku, da su joj skloni, ali smatraju da se o njoj ne zna dovoljno i da trebaju više informacija o ponudi i cijenama. Neki od njih su već bili u Hrvatskoj i opet će doći, neki kažu i da ih uopće ne zanima, ali, kako kaže Ognjenović, potencijal za hrvatski turizam, posebno u pred i posezoni, je gotovo svaka 'sijeda glava' koja je došla na sajam.

Dosta zanimanja privukla je i hrvatska nautička, posebno ronilačka ponuda koja je predstavljena projektom Pogled u plavo, u sklopu koje je postavljen i bazen s roniocima, među kojima je i europski i svjetski rekorder u ronjenju na dah Goran Čolak (s 23 minute bez daha rekord drži već četvrtu godinu), ali i najmlađa 'profesionalna ronilica' u Hrvatskoj, 13-godišnja Lara Marija Urek iz Zagreba.

Izvor: www.mint.hr