• hr
  • en
  • de
  • it

Iz Naute Lamjane izvukli milijun kuna

Službenici kriminalističke policije PU zadarske dovršili su istraživanje nad tri osobe u dobi od 35, 51 i 52 godine koje se sumnjiči da su u razdoblju od 2003. do 2006. godine kao odgovorne osobe trgovačkih društava, sa sjedištem u Zadru i Splitu, pribavili imovinsku korist od milijun kuna a na štetu trgovačkog društva sa sjedištem u Zadru. Iz imovine tvrtke koja ima sjedište u Zadru isplaćivali su novac na ime nepostojećih usluga i radova i zbog toga su podnesene kaznene prijave zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta.
Budući da se radi o klasičnom primjeru zlouporabe položaja i ovlasti pokušali smo saznati o kome se radi.
Nedavno je, naime, sindikat Nauta Lamjane državnom odvjetništvu prijavio brojne nepravilnosti u poslovanju ove tvrtke. Pažljivom analizom utvrdili smo da se u ovom policijskom priopćenju radi upravo o jednom od brojnih čudnih radnji na koje je sindikat ukazivao. Policija je ispitala nekadašnje članove uprave Nauta Lamjane Dražena Špinderka (52), Željka Faina (51) i Anđelka Žaknića (35).

Žaknić je inače uključen u brojne tvrtke koje vodi grupacija Jupiter Adria, a u Splitu ima svoju tvrtku Texo, registriranu za projektiranje i konzalting. Po svemu sudeći ovih milijun kuna koje policija navodi je otišlo s računa Nauta Lamjane na račun Texoa, vjerojatno kao plaća Žakniću. Jer ta splitska tvrtka nikakve stvarne poslove nije obavljala za Nauta Lamjanu.
Zanimljivost ove kaznene prijave je i u tome što je na njoj i zadnji direktor Nauta Lamjane koji je u međuvremenu položio ispit za stečajnog upravitelja. Istina Trgovački sud u Zadru mu još nije dodijelio ni jedan predmet.
U odnosu na prijavu Sindikata Državnom odvjetništvu ovo je samo jedan mali dio svega što se zadnjih godina događalo oko Nauta Lamjane.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr