• hr
  • en
  • de
  • it

Iz mora izvađen 20-metarski čempres

Pod nadzorom dubrovačke Lučke kapetanije, pripadnici dubrovačke profesionalne vatrogasne postrojbe i komunalnog poduzeća "Čistoća" uklonili su iz mora uz pomoć ploveće dizalice "Triton" čempres koji je ometao sigurnost plovidbe ispod gradskog predjela Ploče- Sv. Jakov.

- Čempres je proteklih nekoliko dana iščupala snažna i ledena bura te je završio u moru u kojem su ga morske struje nanijele u uvalu Betina Špilja ispod hotela "Argentina", odnosno između "Ville Šeherezada" i "Ville Dubrovnik".
Okomito plutajući, čempres je zapeo za morsko dno te je iz mora stršio oko 3 metra iznad morske površine i predstavljao opasnost za nesmetanu plovidbu. Kratko po dojavi građana s predjela Ploče i Sveti Jakov naša Lučka kapetanija Dubrovnik je u suradnji sa gradskim vlastima organizirala akciju uklanjanja čempresa iz mora.
Gradske vlasti, naime, imaju obvezu upravljanja i održavanja pomorskog dobra na svome području, ali i rezervirana proračunska sredstva koja su namaknuli naplatom koncesijskih odobrenja- istaknuo je dubrovački v.d. lučki kapetan Nikola Beusan.
Akcija je uspješno završena u popodnevnim satima, a čempres je plovećom dizalicom dovezen do Sustjepana, gdje je iskrcan i ispilan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr