• hr
  • en
  • de
  • it

Iz knjiga se ne može naučiti ploviti

Sljedećih pet dana njihov će jedini dom biti brod i more, a to je i njihov životni put i poziv kojeg su izabrali. Naime, 28 učenika zadarske i šibenske Pomorske škole koji su upravo završili treći razred, otisnuli su se jučer ujutro zajedno s trojicom svojih profesora na more, kako bi odradili obveznu praksu.
Riječ je o četvrtoj generaciji učenika koji će ploviti školskim brodom "Kraljica mora", a među njima su trojica stigla iz Šibenika. Jedan od njih je i Ante Orlović koji se Pomorskoj školi obrazuje za zvanje - brodostrojara.

- Ovo je jedno novo iskustvo koje sam s nestrpljenjem čekao. Šteta što vrijeme nije baš lijepo, a i prognoza za sljedeće dane nije baš obećavajuća, ali sve je to dobro proći. Jedno je teorija, a drugo praksa i to znanje koje ćemo sada steći na brodu ne može se naučiti u knjigama - rekao je mladi Šibenčanin pojašnjavajući uz smijeh kako se ne boji "morske bolesti" ukoliko vrijeme bude loše.
Uz profesore Ivana Gulana te Ivana Tomana na put s učenicima je jučer krenuo i prof. Leonardo Šango koji predaje stručnu skupinu predmeta. On je kratko pojasnio kako će dečki na brodu imati svoja zaduženja i da najprije treba doći do tzv. familirizacije, odnosno upoznavanja s brodom.
- Učenici se moraju upoznati sa svim prostorima na brodu, s brodskom opremom, opremom za protupožarnu zaštitu, za spašavanje i slično. Trebaju se međusobno još bolje povezati i upoznati i izgraditi međusobno povjerenje. Ustajanje je u 7 sati, a nakon doručka svaki će učenik dobiti svoja zaduženja. Bit će podijeljeni u četiri skupine s po dvojicom i trojicom učenika. Izmjenjivat će se i u noćnoj gvardiji - pojasnio je prof. Šango, dodajući kako je ova praksa odlična stvar za učenike jer je riječ o pravoj sinergiji čovjeka i mora koju učenici dožive.

Izvor: www.zadaraskilist.hr