• hr
  • en
  • de
  • it

Ivo Pervan: Hrvatski turizam vode podobni

Katastrofalno je da samo dva grada - Prag i Beč, zarađuju više i nadmašuju turističke rezultate cijele Hrvatske, smatra Ivo Pervan, nagrađivani umjetnički fotograf i promotor hrvatskog turizma. Autor fotografija u brojnim turističkim publikacijama, nezadovoljan je kaže, "načinom na koji se radi domaći turizam i nekompetentnošću naših turističkih zaposlenika".

Već desetljeće i pol Hrvatsku predstavlja diljem svijeta, a zahvaljujući Pervanovim izložbama, plakatima i prospektima, kojima potencijalnim gostima predstavlja ljepote naše zemlje, potičući ih na posjet Lijepe naše, nedvojbeno pridonosi promidžbi.
U godini kada turistička Hrvatska očekuje prihod veći od šest milijardi eura, i kako je izjavljivao ministar Damir Bajs "11 milijuna turista i 57 milijuna noćenja", što bi bila obrana prošlogodišnjih rezultata, našega nagrađivanog fotografa, široj javnosti poznatog upravo po snimkama kulturne i prirodne baštine, na reakciju je kaže potaknuo podatak koji je čuo na radiju, "da samo dvije metropole, češka i austrijska zarađuju od turizma više nego kompletna Hrvatska".

- Pa se pitam, ima li Češka more i otoke, ima li gradova na obali - koliko Hrvatska? Neka mi netko također objasni, zašto Italija ima 57 milijardi eura zarade od turizma, a mi samo 6,3 milijarde - rezignirano će Pervan. Našeg sugovornika podsjetili smo i na izvješće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o rezultatima 2010. godine.

Pogled na europsku statistiku razbija neke od često spominjanih teza, da Prag ili Budimpešta sami imaju više turista nego Hrvatska ili da zarade više. To nije točno, jer cijela Češka ima 6,334 milijuna dolazaka - značajno manje od Hrvatske, dok je Mađarska znatno bliže sa 9,51 milijuna stranih dolazaka, što je opet manje od Hrvatske - objavljeno je s izvješćem UNWTO-a na web stranici putovnica.net - Čuo sam na našem radiju za Beč i Prag, spominjana je i Budimpešta.

Svaka čast i Pragu i Beču, lijepi su i veliki gradovi, ali ne toliko veliki, kao skupina dalmatinskih odredišta, i nitko me tu ne može razuvjeriti - prokomentirao je Pervan. Dodaje, kako ne moramo "ići previše daleko" kako bi shvatili "da domaći turistički djelatnici turizam rade na krivi način, nesposobni iskoristiti potencijale koje nudi Lijepa naša".

- Ostanimo u Dubrovniku, jednom od pet najljepših gradova na svijetu. Zaslužuje li turiste kakve ima? Bio sam početkom veljače na Festi sv. Vlaha i turiste mogao prebrojati na prste jedne ruke, a 20 dana potom u Pragu koji je bio krcat gostima - nastavlja, priželjkujući da mu netko od odgovornih kaže i "zašto živimo u najidealnijim geografskim uvjetima, centru svijeta, a imamo takve prihode?" Smatra da "moramo upotrijebiti pamet, izuzetno kvalitetne i nadarene pojedince, kojih ima, a ne dopustiti da nam turizam rade nestručni ljudi, na krivi način".

Već 15 godina svojim fotografijama donosim Hrvatskoj, apsolutno sve nagrade što ih je dobila i mislim da imam pravo komentirati stanje u hrvatskom turizmu i izraziti nezadovoljstvo načinom na koji ga rade nekompetentni ljudi.
Nisam frustriran, ni budaletina kojoj je stalo do eksponiranja i neću se dirati u organizaciju, ni u komercijalu, ali moje je puno pravo da se miješam u kreativni posao koji se tiče prpmidžbe - ističe Pervan, poručivši: „Ako se znaju služiti mojim radom i dobivati nagrade, zašto ne bi poslušali i što im govorim". Upozorava i na, za njega spornu, podjelu poslova unutar turističke branše što „mirišu" na zlouporabu, precizirajući: „Ne može se snimati nenaručeno, a onda direktorima turističkih zajednica prepustiti odluku."

Bulić: Bitno je drukčije
Potvrdivši da naš ugledni fotograf dosta surađuje s Hrvatskom turističkom zajednicom, njezin direktor Niko Bulić izjavio je da „ne može komentirati tuđe izjave, jer svatko ima pravo na svoje viđenje". Dodao je, samo kratko, kako je „srećom, hrvatska turistička stvarnost bitno drugačija od one, kakvom je vidi gospodin Pervan."

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr