• hr
  • en
  • de
  • it

Istru preplavili prvomajski gosti

Zahvaljujući lijepom, gotovo ljetnom vremenu sva su istarska turistička središta jučer bila krcata turistima, ali i domaćim gostima, koji su zbog za mnoge neradnog dana popunili sve terase i kafiće, gradske trgove i ulice.

Vrlo živo bilo je diljem Poluotoka, a turistički su vodiči bili u punom pogonu. Gužva je posebno vladala pred antičkim spomenicima u Puli, gdje su se izmjenjivale austrijske, njemačke, talijanske pa čak i francuske grupe turista sa svojim vodičima. Bile su tu i grupe gostiju s Dalekog istoka.

Osim što su nešto više mogli saznati o povijesti najvećeg istarskog grada, turiste je zainteresirao i sindikalni skup na pulskoj tržnici, koji je okupio većinom starije Puležane koji su iz svojih ormara izvukli svečana odjela te nosili crvene karanfile. Puna su bila i sva sportska igrališta po Istri, park-šume poput Šijanske šume u Puli ili Zlatnog rta u Rovinju te izletišta, na kojima su se posjetitelji okupljali ne samo zahvaljujući lijepom vremenu, već i brojnim proslavama Praznika rada.

Po nekim procjenama, ovih dana u Istri boravi oko 80 tisuća turista koji će ostvariti 300 tisuća noćenja, što je rezultat na razini onog od lani, a konkretniji podaci o ostvarenom turističkom prometu znat će se već u iduća dva dana. Većinom su to oni iz bližih zemalja, ponajviše iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije. Mnogi su ovaj praznik povezali s narednim ili prethodnim vikendom, poput Talijana ili Slovenaca koji prije Praznika rada slave svoje nacionalne blagdane. Najviše je gostiju u Istri ipak bilo iz Slovenije, procjenjuje se oko 40 tisuća, koji su tako ponovili prošlogodišnji rekordni rezultat.

Nakon prvomajskih praznika veći broj gostiju, ponajviše iz Austrije i Njemačke, očekuje se za vjerske blagdane koji će mnogi iskoristiti za produženi vikend na moru, i to za Spasovo (Uzašašće) 9. svibnja, Duhove od 19. do 20. svibnja te Tijelovo 30. svibnja.

Izvor: www.glasistre.hr