• hr
  • en
  • de
  • it

Istrani su spašavali brodolomce s Titanica

Potomci mornara s Carpathije, broda koji je prvi pritekao u pomoć brodolomcima s Titanica, okupili su se u subotu u Malom kazalištu u Labinu na prezentaciji samostalnog istraživačkog rada "Carpathia - brod istarskih mornara" Luciana Mrzlića, učenika drugog razreda gimnazije u Srednjoj školi Mate Blažine i njegova mentorica, profesorica povijesti Dijana Muškardin.
Riječ je o popisivanju svih članova posade s Labištine i objašnjavanju njihove uloge na brodu, posebice u spašavanju preživjelih 15. travnja 1912. godine. Rad je na državnom natjecanju iz povijesti, koje je u veljači održano u Dubrovniku, osvojio četvrto mjesto.
Utvrđeno je da su na Carpathiji, u trenutku brodoloma Titanica, plovila 32 mornara iz Labina i općina Sv. Nedelja i Kršan. Radili su kao ložači, konobari, sobari i skladištari stroja, a zbog poznavanja stranih jezika, dio njih je obavljao posao prevodilaca i tako dodatno zarađivao. Plaća se kretala od 76 do 127 ondašnjih kruna.
Indirektna korist od istraživanja bilo je utvrđivanje da se u posadi nalazilo ukupno 80 hrvatskih pomoraca, deset više nego što se do tada mislilo. Prikupljanje informacija i dalje traje, istaknula je Muškardin, pa su tako i u subotu saznali neke nove detalje, a očekuju da će ih biti i više nakon prezentacije.

Gost večeri bio je Slobodan Novković iz Zagreba, jedini hrvatski "titanikolog", autor knjige "100 godina jedne legende", koji je održao predavanje s mnoštvom preciznih podataka o nastanku broda, njegovim karakteristikama, posadi, putnicima i brodolomu.
U predahu je skladbu iz filma Jamesa Camerona "Titanic" na klaviru izvela Antonela Juranić, prapraunuka Jakova Kranjca, konobara s Carpathije.

Izvor: www.glasistre.hr