• hr
  • en
  • de
  • it

Istra očekuje veći dolazak Britanaca

Svjetska turistička burza World Travel Market u Londonu otvorila je svoja vrata i najavila još jednu dobru turističku godinu - 2016. Naime, opće ozračje oko putovanja među Britancima je više nego pozitivno, a Hrvatska je za njih jedna od najzanimljivijih destinacija koju žele posjetiti. Ove se godine pokazalo da je uz Španjolsku najtraženija zemlja na Mediteranu, a britanski turoperatori koji su usred sezone željeli dodatne kapacitete u hrvatskim hotelima, ostali su praznih ruku.
Sve u svemu, ova će godina premašiti najbolje brojke iz osamdesetih godina u dolascima te se očekuje da će se premašiti pola milijuna dolazaka s Otoka. Nastavak rasta se očekuje i dalje, a za to su jednako zaslužne popularnost Hrvatske te uvođenje novih linija. Samo za pulski aerodrom očekuju se od iduće godine tri nove linije - Jet2Coma iz Manchestera, Norwegiana iz Gatwick te Thomspon/TUI-a iz East Midlandsa.
Osim toga British Airways će otvoriti novu liniju Heathrow - Split te će umjesto dva puta letjeti četiri puta tjedno, a Jet 2 Com otvara dodatnu liniju iz Manchestera za Dubrovnik. Easy Jet zasad nema namjere otvarati nove linije iz Velike Britanije za Hrvatsku, ali će zato za Pulu uspostaviti vjerojatno liniju iz Pariza i Toulousea.
- Do 2008. imali smo 260 tisuća dolazaka Britanaca, i od tada počinje dramatičan rast. Ove godine očekujemo najbolji rezultat ikada koji će premašiti 500 tisuća dolazaka. U bivšoj Jugoslaviji najbolja godina je bila 1988. kada smo imali 488 tisuća dolazaka.
Tada se 40 posto prometa odvijalo u Istri. Sada ćemo premašiti tu magičnu brojku i naravno da u narednim godinama očekujemo dvoznamenkasti porast. Sve više Britanaca želi upoznati nove krajeve i nove destinacije. A u Hrvatsku se vraćaju i oni gosti koji su tu bili prije 30 godina.
Otkriće za sve su mladi koji dolaze na festivale. Mladi u Britaniji Hrvatsku nazivaju novom Ibizom. To su generacije u dvadesetim i ranim tridesetim godinama. Dođu par dana prije i ostaju nekoliko dana duže, i to svoje iskustvo prenose prijateljima i vraćaju se. To je velika stvar za Hrvatsku, kaže nam direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Londonu Tonko Rilović.
Pa ipak, turoperatori koji "rade" Hrvatsku trenutno se žale da ne mogu dogovoriti s hotelijerima oko cijena.

- Već u 2015. imali smo razgovore na tu temu gdje su trebali dogovoriti cijene s hotelijerima. Hotelijeri praktički nisu davali cijene do kolovoza i rujna sto je za njih na neki način problematično.

Druga stvar koje se događa je stopiranje bukinga u visokoj sezoni zbog manjka kapaciteta. To je posebno bilo vidljivo ove godine kada su britanski turoperatori željeli prebaciti dio svojih putnika iz Tunisa u Hrvatsku, ali nisu mogli jer nije bilo kapaciteta, kazao je Rilović.
Direktor HRZ-a Ratomir Ivičić istaknuo je pak kako u budućnosti HTZ neće poticati one turoperatore kroz udruženo oglašavanje za špicu sezone, već isključivo u pred i posezoni. Upravo u Britancima, kojih putuje 34 od njih 63 milijuna vidi veliku šansu za popunjenje tog perioda turističke godine.

Izvor: www.glasistre.hr