• hr
  • en
  • de
  • it

Istočna obala u magli: arhitekti od Grada očekuju isplatu nagrade

Društvo arhitekata Split namjerava pokrenuti spor s Banovinom u vezi s natječajem za istočnu obalu Gradske luke kako bi zaštitilo nagrađene autore i ugled DAS-a.
Na svojim internetskim stranicama DAS skida sa sebe odgovornost za debakl poništenog natječaja. U priopćenju tvrdi kako je natječaj proveden u skladu s "Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture i urbanizma" Udruženja hrvatskih arhitekata i Razreda arhitekata Hrvatske komore arhitekata.
Budući da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila urbanistički natječaj iz razloga jer se ogriješio o Zakon o javnoj nabavi, u DAS-u smatraju da su oni kao provoditelji natječaja nedužni za nastale komplikacije.
Dapače, lopticu krivnje DAS spremno prebacuje na Banovinu. "Razvidno je da isključivu odgovornost zbog poništenja postupka natječaja snose stručne službe Grada Splita, koje svoj posao nisu odradile na adekvatan način", smatraju u udruzi arhitekata.

Nanesena je šteta
- Budući da je činom poništenja postupka natječaja nanesena šteta natjecateljima, poglavito nagrađenim autorima, te i samom Društvu arhitekata Splita, ono će razmotriti daljnje korake radi zaštite prava i interesa svih sudionika - stoji na kraju priopćenja.
No, je li DAS nevin u ovoj priči? Državna komisija je u rješenju o poništenju natječaja napomenula kako je naručitelj morao objaviti prije raspisivanja natječaja izmjene ponuda. Kako je poznato, tijekom već raspisanog natječaja odlučeno je da se umjesto pet nagrada, kao što je bilo raspisano u oglasu, podijele samo tri nagrade.
Kako smo provjerili, oglas u kojemu stoji da će se dodijeliti pet jednakovrijednih nagrada za ovaj anketni natječaj Slobodnoj Dalmaciji platio je upravo DAS.
- Istina, platili smo oglas, ali u rješenju Državne komisije spominje se da je naručitelj dužan voditi računa o uvjetima natječaja, a mi smo provoditelj. Nas u Zakonu o javnoj nabavi nema. Zabrljale su gradske službe koje već šest godina na isti način rade stvar.
Kad smo pitali Grad je li ovaj natječaj treba drugačije raditi, rekli su da to nije važno. Mi imamo ugovor s Gradom i nikakav natječaj za prostor istočne obale neće se raspisivati prije nego se isplate nagrade natjecateljima! - odlučan je Dario Gabrić, predsjednik DAS-a, dodavši kako je Društvo arhitekata spremno sudskim putem tražiti odštetu od Grada ako ne postignu sporazum.

Stegovne mjere
- Smatram da ovaj natječaj nije mogao biti poništen od strane Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Naime, oni mogu poništiti natječaje koji su objavljeni, a nisu raspisani u skladu s javnom nabavom, ali kako mogu poništiti natječaj za koji nije raspisana javna nabava za ponuditelja?
Razmotrit ćemo mogućnost pokretanja stegovnih mjera protiv kolega koji su se žalili na natječaj, jer se oni nisu tužili našim strukovnim tijelima. Njih su preskočili, već su, kao da ih je netko naputio, odmah išli na Državnu komisiju, čime je DAS-u nanesena šteta - smatra Gabrić.

Hržić: Trebalo ih je podijeliti pet
Članovi Ocjenjivačkog suda Marijan Hržić i Idis Turato smatrali su da prema uvjetima natječaja treba dodijeliti pet nagrada, a ne tri, radi čega su se razišli s ostalima.
- Kolega Turato i ja držali smo da je posao biranja natječajnih radova gotov nakon što je Ocjenjivački sud odabrao pet radova. Nakon toga se pokazalo da je to bila samo prva faza žiriranja. Dario Gabrić me zvao na telefon par puta, ali Turato i ja smo mislili da naš doprinos ne bi bio produktivan, jer smo imali drugačiji stav. Ne znam što bi trebalo sad napraviti.
Puno energije je uloženo, preko trideset radova je stiglo, bilo je vrlo kvalitetnih rješenja. I u Zagrebu se neke natječaje ponavljalo, ali tek nakon par godina, kad bi se izmjenili uvjeti za tu lokaciju, a ne odmah. Natjecatleji ne mogu ponuditi drugo od onog što su nedavno prikazali - napominje ugledni zagrebački arhitekt Hržić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr