• hr
  • en
  • de
  • it

Iška kraljica u subotu

Bilogora pet centimetara snijega, Gospić šest, Parg-Čabar deset, Zavižan pedeset, a Iž? „Imamo ga u izobilju. Dolazi nam 60 tona iz Lovinca", kaže nam idejni začetnik, organizator skijaškog spektakla „Iška kraljica" na Ižu i predsjednik Mjesnog odbora Velog Iža Siniša Kulišić.

Kućice su na skijalištu montirane, okićen je i trg u Velom Ižu, spreman je start i cilj, a na sam dan prve i povijesne noćne skijaške utrke u subotu 23. prosinca brodom stiže i snijeg! Dakle, sve je spremno za skijaški spektakl koji je čak i slovenske turiste na skijalištima u Italiji ostavio - zabezeknute. Tamo je, naime, nedavno boravio Kulišić i upoznao skijaše sa eventom na otoku. Nisu, naravno, mogli vjerovati. Hrvatska još od ranije ne vjeruje kakva se to skijaška priča događa na otoku.
„Ni sam ne vjerujem. Dolazi nam najmanje 500 ljudi, odnosno za toliko ih samo ja znam. Gdje su još svi drugi, znani i neznani, koji sigurno neće propustiti priliku skijati na otoku? Sve je bukirano, bit će krcato i prava fešta", euforično kaže Kulišić. Za projekt straha nema, iako je u jednom momentu postojala bojazan kako se nigdje neće uspjeti pronaći snijeg. Kao za inat, snijega nigdje nije ni bilo, no onda se zabijelio lovinački kraj. Snijeg će se dovestisa četiri velika kamiona, a onda će trajektom na Iž.
„Bit će dovoljno za pedesetak metara skijaške staze, nije baš da imamo FIS-ovo natjecanje", šali se predsjednik Mjesnog odbora Velog Iža. Ne šali se kada daje obećanje o pravoj fešti:
„Bit će svega; kobasica, fažola, kuhanog vina i ponekog gastro iznenađenja. Iskreno, sada je sve lako kada je osiguran snijeg, odahnuo sam", priznaje Kulišić.
Besplatni prijevoz brodovima iz Zadra u subotu kreće po rasporedu: 13 sati trajekt, 14 sati katamaran i 15 sati posljednji brod za Iž, dok je povratak od 23 sati, pa dok god posljednji posjetitelj skijaške „Iške kraljice" ne napusti otok.

„Svi će doma, koliko god puta brod trebao ići do Zadra i nazad. Prijevoz je za sve osiguran i besplatan", napominje prvi čovjek iškog snježnog spektakla. Spomenimo još i sponzore, odnosno činjenicu kako će svi imati reklamne banere na cilju, jer o njihovim imenima Kulišić nije htio previše govoriti.

„Bit će vidljivi na utrci. Puno ih je i ne bih htio nekoga zaboraviti spomenuti. Sve su to moji prijatelji iz cijele Hrvatske koji su odlučili pomoći ovaj spektakl", zaključio je.

Osim Kulišića koji je osmislio i organizirao događaj te ga priključio manifestaciji „Advent u Zadru", ruku pomoći dobio je od Grada Zadra kojemu Iž administrativno pripada kao Mjesni odbor, te od Turističke zajednice Grada Zadra koja se također uključila u cijelu priču.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr