• hr
  • en
  • de
  • it

Iscurila nafta iz libanonskog broda

Raškim zaljevom i Trgetom danas se širio miris nafte a broj mještana i službenih vozila na rivi u Trgetu govorio je da se ovdje nešto ozbiljno događa. Na prvi pogled bilo je vidljivo da se radi o većem ekološkom incidentu zbog onečišćenja mora a glasine o tome brzo su se širile Labinštinom.
-U jutarnjim satima kapetanija je dobila dojavu u vezi onečišćenja u Bršici na Trgetu. U 10,30 sati sam kao lučki kapetan kapetanije Pula aktivirala županijski operativni centar, sve institucije su na terenu jer je onečišćenje relativno velikih razmjera. Utvrđuju se eventualni počinitelji onečišćenja, inspekcije kapetanije su na terenu i potencijalnim onečišćivačima i sada se pristupa sanaciji onečišćenja na način da ćemo postaviti samoupijajuće brane za prvu ruku, a dolazi velika oprema iz Dezinsekcije Rijeka da se to sanira do kraja. Ono što mi vidimo ovdje prostim okom onečišćenje je sigurno velikih razmjera jer kako je puhalo stiglo je u valu, rekla nam je Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica Lučke kapetanije iz Pule koja je ujedno i zapovjednica Županijskog centra za iznenadna onečišćenja mora.
Iako nam do završetka službene istrage i prikupljanja svih dokaza nije htjela reći tko je onečišćivač neslužbeno smo od mještana Trgeta doznali da je to brod za prijevoz stoke Fidelity s lukom upisa u Bejrutu kojem je nafta iscurila prilikom pretakanja goriva iz cisterne na brod. Uostalom od dva usidrena broda u luci Bršica ispred toga su bila službena vozila vatrogasaca i inspekcija. Teško gorivo proširilo se do tri i pol nautičke milje od luke Bršica prema polovici Raškog zaljeva, a u Luci Trget koju je nafta prekrila onečistilo je obalu i plovila mještana i turista.

Raška načelnica Glorija Paliska istaknula je kako su uz županijske i sve općinske službe na terenu.
-Pozivam sve vlasnike plovila da se jave komunalnom redaru općine Raša ili Lučkoj upravi Rabac radi prijave i naknade štete na plovilima. Pratit ćemo situaciju i dalje, poduzimati sve potrebne mjere i obavještavati javnost, rekla je Paliska. Na terenu je bio i Dino Kozlevac županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Izvor: www.glasistre.hr