• hr
  • en
  • de
  • it

Ilegalci s Cetine Splićanima iznajmljuju divlje vezove

Novac, zapravo hrpa novca, pluta Cetinom, a nikoga nema da ga pokupi. A treba samo uzeti špurtelu, grabiti i vaditi. I, eto para. Ko žala.

No, rekosmo, u Omišu nema nikoga tko bi - bez znoja i žuljeva - špurtelom rukovao. Nema nikoga tko bi hrpe novca iz Cetine vadio. Nova gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Ivanom Kovačićem, čovjekom koji dokazano zna vaditi zube, dok se u vađenju novca tek treba pokazati, priprema projekt koji bi konačno uredio vezivanje brodova na Cetini, odnosno uveo naplatu vezivanja koja bi zadovoljila sve strane.

I gradske financijere kojima kronično manjka novca (omiški proračun u minusu je većem od 31 milijun kuna) i vlasnike brodica koji su od stoljeća sedmoga navikli da je Cetina njihova i da se još nije rodio čovjek/gradonačelnik koji će im naplatiti vezivanje.

Pa čak i za most na kojemu lijepo piše da je vezivanje zabranjeno. Slika je balkanski nestvarna. Most stenje pod teretom vozila, škripi i cijuče svaka mu vida, a na ogradi, da svi dobro vide, masnim slovima piše da je vezivanje za most zabranjeno. A odmah do tog natpisa konop. Pa do njega još jedan. I još jedan.

Čitavo konoplje se razasukalo po ogradi mosta, pa se steže i opušta u ritmu ljuljanja jedrilica i glisera koji guštaju u zabranjenom vezivanju. A zašto i ne bi. Tko im što može. Baš kao što nitko ništa ne može ni svim ostalim brodicama što se zadovoljno, jedna uz drugu, kao da sentiš plešu, stišću na ušću Cetine.

Uvođenje reda

- Razmotrit ćemo sve mogućnosti naplate vezivanja, jer je sadašnje stanje neodrživo. Građani, međutim, ne moraju strahovati da ćemo nasilu ovaj problem rješavati, dapače, prvo ćemo vlasnicima brodova i kaića omogućiti da na Cetini dobiju kvalitetnu uslugu, a nakon toga ćemo uvesti naplatu. Cijena veza će, pri tome, sigurno biti manja nego, primjerice, u Splitu - kaže gradonačelnik Ivan Kovačić, dodajući kako je plan o naplati vezivanja na Cetini još u povojima, pa nam stoga nije ni mogao objasniti što točno znači "dobivanje kvalitetne usluge".

Namjeru gradskih otaca većina vlasnika brodica sigurno će podržati. Spremni su platiti za uvođenje reda na Cetini, a to prije svega znači da se - najvjerojatnije uz pomoć pontona - numeriraju privezišta, te da se instaliraju priključci za vodu i struju. Ima, međutim, i onih koji već sada pod ovu ideju stavljaju mine. Bistrenje Cetine im, naime, ne odgovara.

Oni su navikli na lov u mutnome, a u ovome slučaju to znači da su "vlastite" vezove navikli (pro)davati došljacima. Ako vam je što promaklo, evo pojašnjenja: ima Omišana koji su ničije vezove, a ničiji su naprosto zato što privatni, po niti jednome zakonu, ni ljudskom ni Božjem, ne mogu biti, proglasili svojima, pa su na dno Cetine bacili višetonske blokove, da bi ih potom za otprilike 5000 kuna iznajmili sretnicima, najčešće iz Splita, koje ništa, osim povoljne cijene, ne zanima. Ukratko: ima Omišana koji već godinama dobro zarađuju iznajmljujući tuđe.

- Šta vi sad oćete reć, da se ja neman pravo ovde vezivat?! Ili svoje misto dat drugome?! Ajde, baš da vidin ko će mi to zabranit - govori jedan od "vlasnika" veza na Cetini, koji je, čim je čuo s kime priča, potonuo u anonimnost.

Jure Baučić, s druge strane, jedva čeka da ovaj članak bude objavljen. Njegovi su problemi golemi i nikako da ih riješi. Vlasnik je drvenog izletničkog broda "Salvator".

- Ima san svoje misto u gradskoj luci, ali san ga, pod pritiskon, mora dat drugome. Kupija čovik veći brod od moga, pa su mene ovi iz Grada pribacili na Cetinu, odma do mosta. A ovde, nu, vidiš i sam, katastrofa - gorko će Baučić dok grozdovi Čeha vise s uglancanog broda.

Još je deset minuta do polaska za Supetar, a oko "Salvatora" plešu jedrilice. Zavezane su, naravno, za most.

- Ondašnji dogradonačelnik Mijo Mimica obeća mi je da na Cetini neću imat problema. I je, neman ih, ako ne računan da od ovih jedrilica ne mogu ni isplovit - veli Baučić.

Lučki kapetan, objašnjava naš sugovornik, kaže mu da za rijeku nije nadležan. No, vlasniku "Salvatora" uredno je do sada ispisao više od 30.000 kuna kazni zbog neprijavljenih isplovljavanja.

- Kad jedrilica meni napravi štetu od 20.000 kuna, onda svi širu ruke, ka, jadni, ne mogu ništa, a kad mene triba opalit po džepu, onda ih evo, odma se nacrtaju da mi naplate kaznu, a zaboravljaju da su rekli da nemaju nadležnost za riku, nego samo za more - smije se se Baučić, a najradije bi plakao. Tužio je, zaključuje, i Grad i Lučku kapetaniju. Ne može više "na lipo". Umorio se. A najava uvođenja reda među vezovima na Cetini prva mu je dobra vijest nakon 17 godina bavljenja brodskim izletima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr