• hr
  • en
  • de
  • it

Idući tjedan odluka o Končarovoj ponudi za marinu

Vladino povjerenstvo za dodjelu koncesija na pomorsko dobro prošlog je tjedna proslijedilo Vladi tehničko mišljenje i prijedlog u vezi ponude tvrtke Kermas ulaganja Danka Končara za projekt "Brijuni rivijera" na lokacijama Sveta Katarina i Monumenti.
Povjerenstvo je mišljenja da bi tvrtki Kermas ulaganja trebalo dati koncesiju na 50 godina za izgradnju marina i popratnih sadržaja na pomorskom dobru oko Svete Katarine i Monumenata na sjevernoj strani pulske luke. Budući da se radi o pomorskom dobru, odluku o koncesiji donosi Vlada. Glas Istre neslužbeno saznaje da bi se ta točka dnevnog reda idućeg tjedna trebala naći na sastanku užeg Vladinog kabineta.
Kao što je poznato, jedini ozbiljni kandidat za izgradnju dijela projekta "Brijuni rivijera" na navedenim lokacijama je tvrtka Kermas ulaganja: Končar je, naime, uz pomoć odvjetničkog ureda Gorana Veljovića i kolega, razradio studiju ulaganja i idejni projekt koji je jedini bio pravovaljan na nedavno završenom međunarodnom javnom natječaju za te dvije lokacije. Končar je ne jedanput izjavio da se radi o vrlo ozbiljnom projektu iza kojeg stoji kapital koji će doprinijeti razvitku turističke ponude Pule i Istre.

U dokumentima koji su dobili zeleno svjetlo Vladinog povjerenstva, osim projekcije isplativosti i idejnog projekta, predstavljena je i cjelovita gospodarska studija. Projekt se odnosi na kompleks bivše vojarne Monumenti i otoka Sveta Katarina na ukupnoj površini od 27 hektara na kopnu. Od te površine izgrađenost može biti najviše do trećine već izgrađene površine, odnosno oko devet hektara. Na toj lokaciji predviđa se gradnja dviju marina s ukupno 600 vezova u moru i oko 1.200 suhih vezova na kopnu. Paralelno s tim, predviđa se izgradnja hotela s četiri ili pet zvjezdica s 200 kreveta te kompleks mješovite namjene s javnim sadržajima, restoranima i kafićima.
Kermas ulaganja na raspolaganju ima Prostorni plan Istarske županije te Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan grada Pule, a o svom će trošku morati izraditi Detaljni plan uređenja i studiju utjecaja na okoliš. Ukupna vrijednost projekta, prema Končarovoj ponudi koja sada mora "proći" Vladu, iznosi visokih 46 milijuna eura, od kojih je samo izgradnja dviju marina teška 29,9 milijuna eura. Što se tiče investicija na pomorskom dobru koje su predmet Vladine odluke, Končarova tvrtka je navela i način financiranja: Kermas bi uložio 30 posto vlastitih sredstava, dok bi 70 posto osigurao bankovnim kreditima. Erste banka je za taj projekt već dala garanciju od 2,1 milijun eura.
Končar je najavio da planira zaposliti oko 160 radnika, a u zaštitu okoliša uložit će oko 830 tisuća eura.

Izvor: www.glasistre.hr