• hr
  • en
  • de
  • it

Iduće sezone do 140 tisuća kruzerskih putnika

Zasad u najavi imamo 143 zauzeća za kruzere sa 155 tisuća putnika. No, u ovoj posljednjoj brojci treba biti malo oprezan jer je riječ o punom kapacitetu broda, što varira 10 do 15 posto. U svakom slučaju, na dobrom smo putu ostvariti promet od 130 tisuća putnika u međunarodnom turizmu, ističe Štambuk
Sa 70 tisuća putnika i 100 ticanja kruzera, Zadar se ove godine može pohvaliti uspješnom sezonom u kruzerskom turizmu.
Sezona dolazaka kruzera u Zadarskoj županiji je na izmaku. U zadarsku luku Gaženica trebao je ovih dana uploviti pretposljednji kruzer no otkazan je zbog magle, ali krajem studenog uplovit će još jedan, posljednji kruzer za ovu godinu.

Izvrsne najave
Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar, zadovoljan je sezonom, brojem kruzera i putnika koji su ove godine uplovili u Zadar. Ne krije zadovoljstvo kako su najave za sljedeću sezonu izvrsne, budući da bi, prema sadašnjim najavama, trebali ostvariti promet između 120 i 140 tisuća putnika sa 120 ticanja kruzera.
- Zasad u najavi imamo 143 zauzeća za kruzere sa 155 tisuća putnika. No, u ovoj posljednjoj brojci treba biti malo oprezan jer je riječ o punom kapacitetu broda, što varira 10 do 15 posto. U svakom slučaju, na dobrom smo putu ostvariti promet od 130 tisuća putnika u međunarodnom turizmu, a ako se tome pridoda i međunarodna linija Zadar-Ancona, brojka se penje i do 170 tisuća putnika, istaknuo je Štambuk.
Nema sumnje kako će se brojke u samo godinu dana, kada je riječ o kruzerskom turizmu, udvostručiti. Tome u prilog ide puštanje u promet novoizgrađene luke Gaženica koja ima puno veći kapacitet za prihvat velikih brodova koji dosad nisu mogli pristajati u maloj gradskoj luci.
- U idealnim uvjetima u istom trenutku može pristati u gradu jedan manji kruzer, u Gaženici istovremeno dva velika kruzera ili jedan mega kruzer i dva manja, pojasnio je Štambuk.
Upravo stoga su i komentari na novu luku u Gaženici jako pozitivni. Jedini negativni koji se mogu čuti od agenata kompanija u čijem su vlasništvu kruzeri koji uplovljavaju u Zadar odnose se na velike gužve u prometu od Gaženice do Poluotoka.

Uplovit će i "kraljica mora"
I sljedeće godine Zadrani će imati priliku u Gaženici vidjeti velike, luksuzne kruzere kakve je većina ljudi dosada mogla gledati samo na slikama. Riječ je u prvom redu o kruzeru Queen Victoria koji je ljetos po prvi put uplovio u Zadar. Osim Victorie, u Zadar će uploviti još jedna kraljica mora, Queen Elizabeth, duljine gotovo 300 metara. Zadar i dogodine ostaje home port za Athenu i Artemis, a s više od 20 ticanja posjećivat će ga i gosti s već dobro znanog kruzera, Aide.
- Zanimljivost je kako će sljedeće godine u Zadar uploviti Crystal espirit kruzer koji će imati 14 ticanja. Riječ je o manjem brodu, duljine 86 metara koji će pristati u gradsku luku, a nema više od 80 putnika. Međutim, on je jako luksuzno uređen, sadrži u sebi malu podmornicu i zanimljiv je za vidjeti, rekao je Štambuk.
Dobre brojke ostvarene u kruzerskom turizmu vjetar su u leđa njegovom daljnjem razvoju u gradu, županiji i državi. Posebno kada se u obzir uzmu dobri kapaciteti koji mogu biti garancija da se u sljedećih 10 godina ove brojke utrostruče i da Zadar postane vrlo poželjna turistička destinacija za kruzerski turizam.
- Puno na razvoj kruzerskog turizma utječu i planovi sa zadarskom Zračnom lukom, čak i sa zagrebačkom Zračnom lukom, tu je daljnji rad na promociji i suradnja s ministarstvima, jasan je Štambuk.

Izvor: www.zadarskilist.hr