• hr
  • en
  • de
  • it

Iduća dva vikenda napokon na Jadran stižu Nijemci i Talijani

Predviđa se da će tijekom kolovoza u Hrvatsku samo iz Bavarske doći više od 250 tisuća gostiju, optimistične su i najave s talijanskog tržišta, a slične su i najave za rujan koji bi trebao »ispeglati« minuse

Pravi zamah sezona tek treba dobiti, a upravo taj zamah očekuje se s dolaskom njemačkih i talijanskih gostiju koji bi tek sada u pravom broju trebali na odmor.
Pojačani odlasci na godišnji u Njemčkoj su ove godine vezani za sam kraj srpnja, i to zbog početka školskih praznika, doznali smo od Romea Draghicchia , direktora ispostave Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Münchenu, koji je naveo kako su trenutno škole zatvorene u 12 od 16 saveznih pokrajina, a ovog tjedna zatvaraju vrata i škole u Bavarskoj, i to 30. srpnja te 31. srpnja u Baden Württembergu, Donjoj Saskoj i Bremenu.
S obzirom da iz Bavarske i Baden Württemberga dolazi većina njemačkih gostiju koji putuju u Hrvatsku, očekuje se najjači dolazak Nijemaca u cijeloj sezoni.
- Iz ranijih iskustava možemo reći kako će Bavarci krenuti prema Jadranu ovog vikenda, a veći dolasci se očekuju i prema sredini kolovoza. Predviđa se da će tijekom kolovoza u Hrvatsku samo iz Bavarske doći više 250 tisuća gostiju. Ove se godine u većini saveznih pokrajina početak praznika pomaknuo prema kraju srpnja, što je donijelo do koncentracije praznika prema kolovozu. Za Hrvatsku najvažnije pokrajine na jugu Njemačke - Bavarska i Baden Württemberg, i ove godine, kao i ranije, kreću posljednje na školske praznike i to upravo u ovom tjednu, rekao je Dragicchio, navodeći kako je njemačko tržište stabilno.
Gospodarska situacija je dobra, tako da i za kolovoz istraživanja potvrđuju da su indeksi potrošačke klime u pozitivnom trendu. Zanimljivo je i da su očekivanja vezana uz rast prihoda među građanima na najvišoj razini od ujedinjenja.
- Mediji prenose i da je za dobro potrošačko raspoloženje među Nijemcima zaslužno i osvajanje titule svjetskih nogometnih prvaka - ukazao je direktor ureda u Münchenu navodeći kako turoperatori najavljuju dobre rezultate za špicu sezone. Rezultati su ipak različiti od turoperatora do turoperatora. Generalno gledano, iz turističkih agencija dolazi podatak da se za kolovoz bilježi značajan porast rezervacija u odnosu na isti mjesec lanjske godine. Slična je situacija i za rujan za koji također stižu dobre najave.
- Kod turističkih agencija rast prodaje aranžmana za rujan manje je izražen nego za kolovoz. Međutim bolji rezultat u tom mjesecu u odnosu na lanjsku godinu ovisit će o individualcima koji će se u kratkom roku odlučiti na put u Hrvatsku, istaknuo je Dragicchio, pojasnivši i kakva je situacija na njemačkom tržištu što se tiče konkurenata poput Grčke koja u odnosu na lani raste dvoznamenkastim stopama. Istaknuo je kako je u Njemačkoj konkurencija izrazito jaka. Nijemci pomno prate ponude i biraju aranžmane koji im pružaju najbolji omjer usluge za uloženi novac.
Osim toga, destinacije koje su u prošlim razdobljima imale probleme, izašle su s novim ponudama koje su dobro prihvaćene na tržištu. Tako su Nijemci u vlastitoj zemlji u 2014. ostvarili 2 do 3 posto veći fizički promet.
Turska je u prvih šest mjeseci u minusu od 4 posto, a uglavnom zbog podbačaja u svibnju koji je iznosio 14 posto. S druge strane, Grčka je u 2013. rasla na njemačkom tržištu po stopi od 7,5 posto i taj trend se uglavnom nastavlja. Ova se zemlja definitivno oslobodila imidža zemlje u krizi, te se u Njemačkoj vratio interes za ljetovanjem na obali Egejskog i Jonskog mora. Grčka se i kod turoperatora i u turističkim agencijama prodaje jako dobro te sami Grci izjavljuju zadovoljstvo preokretom trenda i najavljuju daljnji rast dolazaka stranih turista u njihovu zemlju.
Posebno dobro u prvoj polovici ove godine prodavala se i Španjolska koja je ostvarila gotovo 9 posto rasta u odnosu na prvo polugodište lanjske godine i vrlo vjerojatno će biti pobjednik sezone.

Paralelno s Nijemcima, na put će i Talijani. Ferragosto je pred vratima, a ove godine ponovo bi trebao biti dobar kao i lani. Prema riječima Darija Matoševića , direktora Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu, interes gostiju je izuzetno visok.
- Moramo znati da se radi uglavnom o individualnim gostima, tako da na njihove dolaske značajno utječu i vremenske prilike. No, ako vrijeme dopusti, vjerujem da ćemo ostvariti dobre rezultate te da će ferragosto biti barem na razini prošle godine. A lani je bio jako dobar, kazao je Matošević, navodeći kako je Hrvatska u talijanskim medijima redovito u vrhu najpoželjnijih destinacija. Naviše dolazaka trebalo bi biti za vikend 9. i 10. kolovoza, a pojačani dolasci očekuju se već i idući vikend.


Biraju specijalizirane programe
Susanne Stünckel, glasnogovornica njemačkog TUI-ja, kazala nam je kako u Hrvatskoj vide velik potencijal. Lako je dostupna automobilom, letovi traju kratko, ima prekrasne plaže, veliku lepezu izleta, odličnu gastronomiju i kvalitetne hotele te kao takva pruža mogućnost još većeg generiranja potražnje na njemačkom tržištu. TUI je za ovo ljeto kapacitete na avionima za Hrvatsku povećao za 19 posto, s time da su po prvi put ponuđeni i paketi koji uključuju dolazak u Zračnu luku Rijeka.
- Cijene za Hrvatsku za ljeto 2014. su stabilne i na prošlogodišnjoj razini, rekla je Stünckel, navodeći da je cjenovna disciplina, unatoč porastu broja dolazaka turista, ključna za osiguranje rasta na duge staze. Navela je i kako vodeći njemački touroperatori apeliraju na hotelijere da budu fleksibilniji po pitanju cijena tijekom godine i da stimuliraju tržište u vrijeme slabije potražnje cjenovno atraktivnijim ponudama. Što se samih ljetnih mjeseci tiče, glasnogovornica TUI-ja je dodala kako očekuju kako će lagano povećati promet za Hrvatsku.
- To podrazumijeva da ste u mogućnosti stvoriti pravu politiku cijena na tržištu kroz fleksibilne cijene - reći će. Inače, ukazala je i kako u grupaciji uočavaju trend rasta interesa za posebnim visokokvalitetnim hotelskim konceptima, poput Sensimara za parove, TUI Best Family za obitelji, Viverde za aktivne ljubitelje prirode, i ostale. Sada već 70 posto gostiju bira upravo te specijalizirane ponude, odnosno brendove, koji još uvijek fale u Hrvatskoj i na njihovu uvođenju će trebati raditi s hotelijerima kako bi se turitička ponuda dodatno razvila.