• hr
  • en
  • de
  • it

I u Makarskoj nasipavaju plaže

Nakon što je Index upoznao javnost s najnovijom u nizu devastacija srca Makarske Rivijere, koja je od prve asocijacije na krasne plaže i čisto more, brzo i sigurno postala sinonim za apartmanizaciju i betonizaciju, pošasti koje haraju velikim dijelu naše obale, svi čitatelji ovog portala mogu "uživati" u pogledu na nešto što je posljednje desetljeće makarska posebnost, kada je u pitanju "uljepšavanje" prirodnih ljepota.
Osim moroskoka, koji poput napuknute kanalizacijske cijevi "krasi" ulaz u gradsku luku, to su zemljom, građevinskim materijalom i oštrim, s gradilišta doveženim kamenjima, "dohranjene" plaže. Tamo gdje ste se do jučer mogli bezbrižno kupati na najljepšem žalu hrvatskog Jadrana, sada strše žice iz srušenih zidova, komadi betona i slične divote.
Treba napomenuti kako je takvo "dohranjivanje" plaža i stvaranje zemljanih "zlatnih ratova", bitno narušilo morsku i podmorsku floru i faunu. Ništa čudno da na dnu i moru zamućenom materijalom iz zemljanih iskopa i sa gradilišta, više nema vrsta koje su tu oduvijek obitavale.
Posljednja u nizu ovakvih akcija upravo se događa u Makarskoj: Nasipanje priobalnog zaštićenog pojasa park šume Osejava, koja se nalazi u samom gradu, točnije na ulazu u gradsku luku. Radovi su u punom jeku, kako nam javljaju čitatelji, koji su poslali fotografije u galeriji, "kamion prati kamion", kako bi se zemljanim iskopima plaža stvorila gdje je nikad nije bilo, odnosno bio je jako mali i uski pojas žala, koji je nestao kada je na tom mjestu izgrađen hotel i proširen obližnji disko-klub. Osim toga, na mjestu koje su zapasali bageri, dalje prema istoku, oduvijek su bile stijene, na kojima su se kupale generacije Makarana i njihovih gostiju.
Hrvatski zakoni, koji nalažu zaštitu užeg priobalnog pojasa 50 metara prema kopnu i isto toliko prema moru, ovdje malo znače, točnije izigrani su skupljanjem potpisa za peticiju za "Povratak plaže na Osejavi", koje kako smo već napisali, tamo nikad nije bilo. Štoviše, ispred hotela "Osejava" koji se nalazi na istoimenom lokalitetu, uvijek je stajao znak zabrane kupanja.
Građani Makarske koji nam se javljaju, govore kako se cijela akcija izvodi upravo zbog vlasnika hotela Osejava, koji hotel želi prodati, što bi mu dakako, bilo puno lakše s plažom ispred objekta.
Međutim, na toj lokaciji plaža je "nemoguća", zato što je ispred mjesta koje se nasipa "pad u crnilo, prva tramuntana i zemlja koju su nasuli otići će kao da ju je usisivač povukao."
Sve i da je ovakva "plaža" na tom mjestu održiva, činjenica je da je ovakvim nasipanjem zatrovan dobar dio obale, jer tamo gdje u moru padne zemlja, tlo je "zatrovano": Nema više života za ribu, prije svega za na tom mjestu česte lignje, rakove.
Ono što je najapsurdnije, sve ovo odvija se pred nosom makarskih gradskih otaca, gradskih vijećnika, Lučke kapetanije, djelatnika Parka prirode Biokovo. Ali, nitko se ne oglašava. Osim građana i građanki koji su nam poslali fotografije još jednog makarskog "morocida".

Izvor: www.index.hr