• hr
  • en
  • de
  • it

I to je Rio..

Rio de Janeiro. Copacabana ili Ipanema. Uh, kad vam netko spomene more i plaže u Brazilu odmah ste zavidni. A naši jedriličari će s ostatkom svjetske elite u akvatoriju Rija dogodine pokušati izboriti olimpijsku medalju. Blago im se, mislite.

E pa razmislite opet.
Odnosno, pogledajte gornju fotografiju Guanabara zaljeva. Da, i to je Rio. Ako ste bili u Splitu prije izgradnje kolektora sjećate se "mirisa" s dna Marmontove ulice, na početku Rive. E to je ništa prema onome što jedriličare čeka u Brazilu.

Je li doista tako loše kako čitamo i kako vidimo na fotografijama?
- I gore - potvrdio nam je Ivan Bulaja, naš poznati trener koji zadnjih godina radi s austrijskim reprezentativcima. S njima je već nekoliko puta bio u Rio de Janeiru i...
- Na fotografijama ne možete osjetiti taj smrad. Koji je doista nevjerojatan. Strašno je opasno tamo jedriti. Mi smo se bojali umočiti nogu - javio nam se Bulaja s priprema u Italiji.

Ali jedriličari se često "okrenu", padnu u more?
- I moji su Austrijanci znali upasti, katastrofa. Srećom im se do sada nije ništa dogodilo, ali ako se netko "naguca" mora, ili bude imao otvorenu ranu... Bojim se i pomisliti što se može dogoditi. Stvarno je riskantno jedriti u tim uvjetima - rekao nam je Bulaja.

Zbog čega je tako zagađeno?
- Svo smeće iz grada ide izravno u more. Nemaju nikakav sustav pročišćenja. Ranije su čistili to nekakvim brodovima, a sada, koliko čujem, nema više ni toga. Zamislite da mi izravno u more bacamo meso, ostatke hrane... Užas.

Zabrinutost su izrazili i predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske jedriličarske federacije. U olimpijskoj regati od 8. do 18. kolovoza 2016. godine nastupit će 380 jedriličara, a čelnici MOO-a naglašavaju kako se ne smiju štedjeti napori prema brazilskoj vladi da poduzme sve moguće mjere da se problem riješi.

- Teško je uopće jedriti jer vam za brod zapinju kese, grane... Trebaš imati dosta sreće za dobar rezultat, da ne zakačiš nešto po putu - rekao je Bulaja.

Pripremaš se cijeli život za regatu, uđeš u plov za medalju, loviš postolje i onda ti na kormilo zapne - kesa. Pa ti treniraj!?

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr