• hr
  • en
  • de
  • it

I ova je Vlada izigrala ribare

Kad prof. dr. sc. Alen Soldo iz Centra za studije mora Sveučilišta u Splitu govori o tome što treba napraviti za spas domaćeg ribarstva, kao što je to i nedavno učinio u jednom intervjuu, kao da čitate Plan 21 Kukuriku koalicije. No, nije to ništa neobično jer taj poznati ribarski stručnjak napisao je plan kojim su SDP, HNS, IDS i HSU obećali bolje dane i hrvatskim ribarima. Da je Soldo napisao dio o ribarstvu, potvrdio nam je i naš izvor u SDP-u, a i sam veli da mu nije teško komentirati dosadašnji učinak ribarske administracije u ostvarivanju zacrtanog programa budući da je program ribarstva Kukuriku koalicije i napisao.
- Dobio sam poziv od visokih dužnosnika SDP-a da im napišem program ribarstva za Plan 21, što sam i prihvatio. Kao nestranačkoj osobi, važno mi je samo da se stanje ribarske industrije, koja je pred kolapsom, popravi i da se pred ulazak u EU naše ribarstvo osovi na svoje noge te da na novom tržištu zauzme što bolju poziciju - kazuje nam Soldo, koji je inače početkom prošle godine imenovan posebnim savjetnikom za ribarstvo tadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.
- Danas je jasno kako je to samo bio manevar ondašnje vlasti da se smire tada pobunjeni ribari koji su mislili da će se mojim imenovanjem početi rješavati nagomilani problemi u ribarstvu, koje je uglavnom ribarska administracija i uzrokovala. Nažalost, moja pozicija je bila samo kozmetička, budući da niti jedan moj prijedlog nije prošao. Štoviše, neki prijedlozi, primjerice prepuštanje odlučivanja o ribarskim propisima lokalnoj vlasti, koja je potpuno nestručna i nekompetentna, prošli su, iako sam jasno obrazložio negativne posljedice takve odluke - kazuje nam Alen Soldo.
Veli i kako je sve što je napisao na kraju i ušlo u Plan 21 Kukuriku koalicije, uz nekoliko smjernica iz riboprerađivačke industrije koje nije on pisao. Ponadao se da će napokon krenuti i bolji dani za naše ribarstvo, a to su, kaže, mislili i predstavnici ribara. - Nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima bio sam obaviješten da će me iz Ministarstva poljoprivrede kontaktirati s namjerom da se dogovorimo kako mogu pomoći u ostvarivanju programa ribarstva, ali nakon potpunog muka prvi i jedini kontakt je bio pismenim putem mjesec i pol dana nakon izbora.
Ta obavijest je zapravo bila otkaz na mjesto posebnog savjetnika, što sam zapravo, s obzirom na protek vremena, i očekivao, pa se nisam ni iznenadio, ali sam se barem nadao da to neće utjecati na ostvarenje ribarskog programa, što je bilo i jedino važno u cijeloj situaciji - govori nam prof. Soldo, uz napomenu da, nažalost, sada nakon pola godine mora reći da se apsolutno ništa nije napravilo.

- Ne može se tražiti opravdanje u nekakvom kratkom proteku vremena, jer sam, s obzirom na zahtjeve, program napisao tako da se barem polovica mjera mogla jednostavno donijeti u roku od sedam dana, a ostale, koje su zahtijevale duže razdoblje realizacije, već su odavno trebale biti započete. Prvi je mogući razlog da trenutačna administracija jednostavno nije sposobna program i provesti.

Drugi je razlog da zacrtani plan nije bio ništa drugo već obična reklamna priča za predizborne svrhe. Koji god razlog bio, rezultat svega je danas još lošije stanje ribarstva nego prije dolaska nove vlasti - ističe autor Plana 21 za ribarstvo, dodajući kako je otegotna okolnost u tome što je naše ribarstvo pred ulaskom u EU i mnoštvo stvari treba napraviti prije samog ulaska, jer će nakon toga već biti kasno. Poseban je problem što su rijetke odluke koje su bile donesene u prethodnom razdoblju zapravo bile potpuno pogrešne.

- U vlasti i dalje caruje „sindrom turista", koji ukazuje da se vladajuće garniture Jadranom i njegovim problemima bave samo deklarativno i uglavnom samo onda kada razmišljaju o tome gdje provesti godišnji odmor i koju ribu jesti. Dokle god hrvatska vlast ne shvati ono što su svi stranci već odavno shvatili, da je Jadran najveće bogatstvo ove države, dotle će sve vezano za more u Hrvatskoj propadati, pa time i naše ribarstvo, od kojega, prema procjenama, direktno i indirektno živi stotinjak tisuća ljudi s obale i otoka. Da bi se to promijenilo, u vladajućim bi garniturama što prije trebalo biti više „radnika", a manje „turista" - zaključuje Alen Soldo.
Ljubica Vuko

TRI LOŠE ODLUKE

BRODOVE ŽELE DATI MUP-u
Plan predaje brodova ribarske inspekcije MUP-u, namjenski izgrađenih upravo za tu svrhu novcem europskih fondova, pokazuje da naša administracija nije ni svjesna obveza koje smo preuzeli prema EU-u, među kojima je jačanje ribarske inspekcije, naročito one direktne na moru, jedna od osnova nove europske zajedničke ribarske politike.

UKINULI REKREACIJSKI RIBOLOV TUNE
Ukinut je rekreacijski ribolov tune, dio ribarsko-turističke industrije oko kojega se vrte milijuni kuna. To je poprilično čudna odluka kojom se, uza sve sudionike tog dijela industrije, poprilično oštećuje i državni proračun koji ostaje bez velike količine prijeko potrebnih sredstava, što opet pokazuje da ribarska administracija ne razumije sve aspekte ribarske, ali ni turističke industrije.

NISU ZAŠTITILI JABUČKU KOTLINU
Posebno me žalosti potpuna indiferentnost administracije prema inicijativi proglašenja dijela Jabučke kotline u ZERP-u posebnim SPAMI područjem. Takva odluka značila bi ne samo osnovu za ozdravljenje velikog dijela ribarske industrije, već bi pozicioniralo Hrvatsku kao svjesnu i odgovornu državu, koja vodi računa o svojim resursima. Nažalost, u državnoj administraciji caruje potpuna indolentnost jer se ne želi poduzimati ništa osim onoga što se mora, što je nedavno potvrdio i predsjednik Josipović kada je zatražio prekidanje krize odlučivanja.

 Izvor: www.hic.hr