• hr
  • en
  • de
  • it

I nekadašnje ‘Vodice’ lagano plove u povijest

Ni prebojeno slovo "Š" na pramcu ni crna "pitura" na starom imenu nisu mogli "pobjeći" iskusnom oku jadranskih pomorskih kroničara. Premda se na provi nalazi kinesko ime "Yuan Cheng", to su nekadašnje "Vodice" koje su 1986. godine zaplovile s tadašnjih istočnonjemačkih navoza pod oznakama "Slobodne plovidbe" iz Šibenika.
Danas, 26 godina poslije, brod za prijevoz općih tereta i spremnika, nosivosti 18.030 tona i 925 TEU-a, prodan je u staro željezo za oko 3,1 milijuna dolara, što su otišli na račun kineske kompanije "NASCO".
Tako će nakon bivših "Jezera", izrezanih u siječnju, na plažama indijskog Alanga skončati još jedan od triju brodova iz serije koje je šibenska kompanija naručila u brodogradilištu "WEB Warnowwerft" u Warnemuendeu. No, samo sedam godina poslije, kriza je počela nagrizati "Slobodnu plovidbu", pa je prodano šest brodova u samo 12 mjeseci, a među njima i "Vodice" koje su postale "Koral", a potom promijenila još dva imena da bi se krug zatvorio s kineskim "Yuan Chengom" i zastavom karipske državice Svetog Vincenta i Grenadina.
Tijekom ove godine lista nekadašnjih šibenskih brodova značajno se smanjila, ali uspomena na slavne dane kompanije ne blijedi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr