• hr
  • en
  • de
  • it

Hyeres - Stipanović tri boda do prvog mjesta!

Nakon dva dana natjecanja na regati Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu Tonči Stipanović je šesti u Laseru, na tri boda do prvog mjesta. Diskvalifikacija radi preuranjenog starta bacila je Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470 na 18. mjesto. Tina Mihelić je 13. u Laser Radialu.

Izjave: Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović, Igor Marenić.

Tonči Stipanović imao je gotovo savršen dan u Laseru. Drugo mjesto u prvom plovu i pobjedu u drugom. No, ni konkurencija nije spavala, svi vodeći kormilari od prvog dana i danas su dobro jedrili tako da je Tonči nakon četiri jedrenja šesti, samo tri boda ga dijeli od prvog mjesta. Zanimljivo je da su na prva četiri mjesta Novozelanđani i Australci, odnosno jedriličari iz zemalja jakog vjetra, a s njima se eto druži u vrhu flote i kormilar naših pitomih krajeva.
- Dobro je bilo danas. Dosta smo čekali na moru jer je vjetar vrtio i suci nisu znali što napraviti. Međutim, isplatilo se čekati. Imao sam dva izvrsna starta. Vodio sam i u prvom plovu u jednom trenutku, ali Novozelanđanin je ipak uspio ponovno preuzeti vodstvo. U drugom plovu sam nakon puno ponavljanja starteva startao u skupini koja je cijela diskvalificirana, osim mene. Vodio sam od počezka do kraja. Jako sam zadovoljan s današnjim danom - sa smiješkom je kazao Stipanović.
Ivan Taritaš također je vrlo visoko plasiran, na 14. mjestu, 21. je Daniel Mihelić, zbog diskvalifikacije radi preuranjenog starta Milan Vujasinović pao je na 37. mjesto, 72. je Nenad Bugarin, 87. Filip Jurišić, 95. Bogoslav Bugarin.
O plasmanu Šime Fantele i Igora Marenića odlučivalo se danas za zelenim stolom. Naime, suci su Šimu i Igora u drugom plovu, u kojem su prvi prošli ciljem, bodovali kao diskvalificirane radi preuranjenog starta. Fantela i Marenić pokušali su na prosvjedu dokazati da nisu prijestupili, međutim suci nisu uvažili njihovo obrazloženje, tako da je naša posada pala s prvog na 18. mjesto.
- Mi i dalje mislimo da nismo bili vani na startu, međutim nismo to uspjeli dokazati na prosvjedu. Ništa, idemo dalje, jedrimo odlično i to je najvažnije. Sutra u igru ulazi odbacivanje najlošijeg plasmana, ako nastavimo ovako jedriti nema straha, bit ćemo opet brzo tamo gdje nam je mjesto - kaže Igor Marenić.

Tina Mihelić u ženskom samcu i dalje jedrilo stabilno, iako smatra da može bolje. Nakon četiri plova je 13.
- Nisam se baš najbolje snašla, nisam imala dobru brzinu ni uz vjetar, ni niz vjetar, tako da nisam baš zadovoljna. Bila sam danas deveta i deseta, što su solidna mjesta, ali mislim da mogu puno bolje - smatra Tina.

Odlično je danas jedrio Luka Mratović, ostvarivši neke od najboljih ulaza u svojoj karijeri na regati ovako visokog ranga. Ciljem je prošao treći i deseti.
- Puno bolje nego jučer. Čim je normalniji vjetar da se može jedriti, jučer smo baš preživljavali, danas smo jedrili zapravo i odmah je bilo bolje. Imao sam dobru brzinu i dva dobra starta. - rekao je Luka.
Mratović zauzima 23. mjesto zasad.
Kako bi nadoknadili to što jučer nisu jedrili 49eri su danas odradili četiri plova, a Zvijezde tri. Zvijezde su zaista imale dug dan, isplovili su oko 11 sati, a na kopno se vratili nešto prije 19. Marin i Dan Lovrović su 13., a Mate Arapov i Siniša Mikuličić 15. Mate i Siniša su bili izvrsni treći u zadnjem plovu dana, ali u prvom plovu imaju diskvalifikaciju radi preuranjenog starta. Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u su 28. U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su 25.
Startevi su sutra ujutro zakazani vrlo rano, za devet sati. Prognostičari najavljuju iznimno jak vjetar, po kojem se ne bi moglo jedriti. Organizatori se nadaju da će ranije ujutro vjetar ipak biti nešto slabiji, stoga su i promijenili predviđeno vrijeme starta.

Izvor: www.hjs.hr