• hr
  • en
  • de
  • it

Hyeres - iz dana u dan sve bolje i bolje!

Nakon tri dana natjecanja na regati Svjetskog kupa u Francuskoj hrvatski jedriličari izvrsno stoje. Tonči Stipanović je peti u Laseru, Tina Mihelić šesta u Laser Radialu, Ivan Kljaković Gašpić šesti u Finnu, Fantela/Marenić sedmi u 470, 11. Lovrović/Mikuličić u Zvijezdi, 12. Ninčević/Župan u ženskom 470, 14. Kostov/Cupać u 49er-u. Rezultati su prije prosvjeda, dakle privremeni i mogu se mijenjati.

Izjave: Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Tonči Stipanović, Petra Kliba.

Prognostičari su za danas najavljivali kišu, a osvanuo je prekrasan sunčan dan, s temperaturama poput ljetnih. Sve je bilo na svom mjestu, osim onog jedriličarima najvažnijeg. Nije bilo daška vjetra. No, čekanje je dio jedriličarske svakodnevnice, ima dana kad se čeka na vjetar i cijeli dan. Srećom u Hyeresu se to danas nije dogodilo. Lagani zapadnjak počeo se pojavljivati oko podne, isplovilo se oko 13 sati i startalo u 14, po sličnim uvjetima koji su karakteristični za hrvatsku obalu - zapadnjak snage oko deset čvorova, bez vala. Za većinu klasa je danas, zadnjeg dana kvalifikacija, bio predviđen samo jedan plov.

Još jedan izvrstan dan za Tončija Stipanovića u Laseru, nakon šest jedrenja je i dalje peti. Milan Vujasinović nalazi se na 25., Ivan Taritaš na 27. mjestu, 30. je Luka Radelić, a 52. Aron Lolić. Zbog nestabilnog vjetra Tina Mihelić je u Laser Radialu ostala bez dobrog plasmana u današnjem jedinom plovu, međutim i dalje je odlična šesta. U klasi Finn Ivan Kljaković Gašpić stigao je također do visokog šestog mjesta. Marin Mišura je 22, a Josip Olujić 62.

Sa šestim ulazom danas Šime Fantela i Igor Marenić napredovali su na odlično sedmo mjesto poretka klase 470. Lovro Ivanov i Marko Carić su 84. Enia Ninčević i Romana Župan ponovno su odjedrile na visokoj razini i stigle do svog najboljeg plasmana na regati Svjetskog kupa. Nakon sedam jedrenja su 12. u ženskoj konkurenciji te klase.

- Dobro je, iz dana u dan smo sve bolji, sutra počinje prava stvar s finalom. - rekao je Šime.

Dvostruki hrvatski olimpijac u klasi Laser Mate Arapov koji sad jedri u klasi Zvijezda s Antom Šitićem ostvario je odličan rezultat, bili su četvrti danas, dio plova su i vodili, ukupno su 17. Naša najbolje plasirana posada u Zvijezdi su i dalje Marin Lovrović i Siniša Mikuličić na 11. mjestu.

Četrdesetdevetke su stigle do devet jedrenja. Pavle Kostov i Petar Cupać su također jako dobri 14., u zadnjem plovu dana bili su odlični treći.

Kod daskaša situacije je uglavnom nepromijenjena, i dalje je najbolje plasiran Luka Mratović na 46. mjestu. Mihovil Fantela je 74., Nikola Smoljenović 85., a Dominik Bačić 87. Posada Petre Klibe u dvobojskom jedrenju još čeka na prvu pobjedu. Sutra počinju finalna jedrenja. Osim RS:X u svim ostalim klasama u kojima su se jedrile kvalifikacije hrvatski su se jedriličari plasirali u zlatne finalne skupine, i to sa sjajnim plasmanima.

Izvor: www.hjs.hr