• hr
  • en
  • de
  • it

Hyeres – Četiri finala za CRO jedra!

Četiri finala za hrvatske jedriličare na regati Svjetskog kupa u Francuskoj! Ivan Kljaković Gašpić u plov za odličja klase Finn ulazi s drugog mjesta, a Milan Vujasinović s devetog. Šime Fantela i Igor Marenić osmi su među dvojcima, isto mjesto u Laseru zauzima Tonči Stipanović, dok je Tina Mihelić deseta u Radialu.
Jako dobro. Ma, više nego dobro! Četiri finala od sedam disciplina u kojima smo nastupili, još kad sutra bude i medalja misija će biti u potpunosti ispunjena.
Činilo se da danas neće biti vjetra, dan je krenuo s odgodom starta zbog bonace, međutim taman kad se flota lagano razmilila svježi vjetar je nenadano doletio, razvio se u svega desetak minuta na ponovno 15ak čvorova. Veći dio flote je brzinski odradio dva plova, jedino su se ponovno mučili 49eri i srebrne skupine laseraša koji su poslijepodne bili na rasporedu. Zahvatila ih je bonaca, tako da su im plovovi prekinuti i nisu odjedrili puni program.
Ponovno izvrstan dan Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu. Osmo mjesto u prvom plovu i pobjeda u drugom su mu donijeli ukupno drugo mjesto! Do zlata ne može, ono je već sigurno u rukama Nizozemca Petera Jana Postme, ali medalju sigurno ima, samo ostaje za vidjeti hoće li biti srebrna ili brončana. Ivan ima tri boda prednosti u odnosu na Francuza Thomasa Le Bretona na trećem mjestu.
- Početak regate je bio malo diskutabilan, prvi dan regate je biolo zaista teško, ali znao da se do kraja tjedna trebam koncentrirati, i ne smijem napraviti nijednu grešku. Sad sam na drugom mjestu, zadovoljan sam stvarno, vidi se napredak, da je forma u uzlaznoj putanji. Opušten sam, zadovoljan i jedva čekam sutra izaći na more - rekao je Ivan.
Sjajna vijest je da imamo u Finnu dva finalista, deveti je Milan Vujasinović.
- Drago mi je da sam u finalu, ne gledam toliko rezultatski kako ću završiti važno mi je da napredujem po pitanjima strategije i psihologije - komentirao je Vujasinović.
Za sve one koji se nisu plasirali u plov za odličja regata je danas završila: 22. Josip Olujić, 25. Tudor Bilić, 33. Nenad Bugarin, 42. Dan Lovrović.
Šime Fantela i Igor Marenić su se u zadnja dva plova izborili za plov za odličja. Sjajan nastup danas, s drugim i trećim mjestom. Ukupno su osmi, glatko u finalu dvojaca klase 470.
- Napokon pravi dan, mučili smo se od početka regate, osim prvog dana s kojim smo bili zadovoljni. Drago nam je da smo uspjeli ući u medal race i naravno kao i uvijek dat ćemo svoj maksimum - kazao je Igor Marenić.
Šime i Igor mogu napredovati nekoliko mjesta. Ante Botica i Jure Vuletić su zauzeli 65. mjesto, Šime Sorić i Marin Jakovčev 80. Među ženskim dvojcima Enia Ninčević i Romana Župan su 22.
U Laseru Tonči Stipanović također je osmi, još jednom finale za njega. U 2013. i 2014. na svim regatama Svjetskog kupa jedrio je u plovu za odličja. Fantastičan niz.
- Nakon prvog plova u kojem nisam dobro jedrio, odlučio sam da se u drugom moram potruditi da budem u medal raceu, uspio sam ući osmi. Prvi plov mi je stvarno bilo teško, sinoć sam do ponoći bio na hitnoj zbog alergije, tako da su me te tablete dosta uspavale. Kad sam došao k sebi bilo je puno bolje. U zlatnoj skupini sam općenito bio u lošem ritmu i jako mi je drago što sam 11. plov uspio dobro odraditi, da prekinem taj loši niz i da ne odem doma s lošom regatom, da ostanem bez medal racea. Daleko je to od mog pravog jedrenja, ali nećemo previše plakati, idemo dalje i bit će to sve dobro - kazao je Tonči, navikao na postolje. A biti osmi među oko 130 najboljih svjetskih kormilara daleko je od slabog rezultata.
Danielu Miheliću je pripalo 17. mjesto, Filipu Jurišiću 23., 80. je Toma Višić, 107. Mario Zekan. Neizvjesno je bilo i u Laser Radialu, Tina Mihelić je kao deseta ušla u plov za odličja, sa samo tri boda prednosti u odnosu na slijedeću kormilarku nakon 11 plovova.
- Nadala sam se da će danas biti malo slabiji vjetar, ali ipak je došlo do promjene prognoze tako da smo opet imali 15 do 20 čvorova. U prvom plovu sam imala malo sreće, jer je dio kormilarki pogrešno odvozio kurs, bila sam osma, u drugom već nije bilo snage, ušla sam 13. u cilj, što nije toliko loše - umorna je već pomalo Tina nakoin cijelog tjedna jakog vjetra. Dobar nastup naših mladih kormilarki: 52. Sandra Lulić, 58. Ana Zelić, 62. Anđela de Micheli Vitturi. Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru su natjecanje završili na 15. mjestu, također naravno izvrstan rezultat, sve u najboljih 20 na regati Svjetskog kupa je iznimno postignuće. Već smo tijekom tjedna isticali dobar nastup daskaša, 23. mjesto za Luku Mratovića i 37. za Mihovila Fantelu.

Danas će na moru ostati 150 najboljih od oko 1200 jedriličara iz 59 zemalja koji su ove godine nastupili u Hyeresu. Start za 470 predviđen je u 11 sati, za Laser u 12.30, Laser Radial 13.00, Finn 13.30

Izvor: www.hjs.hr