• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatsku češće povezuju s Balkanom nego s Mediteranom

Kako hrvatsku turističku ponudu drugi doživljavaju te kakav je imidž naše zemlje među potencijalnim gostima, pokušava dočarati istraživanje koje su napravili stručnjaci s Instituta za turizam. No ono pokazuje i da na planu stvaranja imidža među potencijalnim turistima očito još ima puno posla.
Ovo je istraživanje odrađeno u sklopu izrade strategije razvoja hrvatskog turizma, dokumenta koji bi trebao postaviti okvir razvitka do 2020. Izrada je povjerena Institutu za turizam, i to za 3,6 milijuna kuna. Novi ministar turizma Veljko Ostojić s Institutom je nedavno dogovorio skraćivanje roka izrade za 88 dana pa bi svjetlo dana ovaj dokument trebao ugledati početkom rujna.
Neda Telišman Košuta, voditeljica istraživanja, pojasnila je da je ovo prvi put da se istraživanje provelo među stanovnicima drugih zemalja koji nikad nisu posjetili našu zemlju.

- Osim Njemačke, u istraživanju smo obuhvatili još pet zemalja. Poljsku, kao predstavnicu "nove Europe" i jedno od najvećih tržišta u Europi, potom Veliku Britaniju, Dansku i Švedsku, kao zanimljive udaljenije aviodestinacije, te Španjolsku iz koje imamo visok rast turističkog prometa.

Sudjelovalo oko 2.500 ispitanika u dobi od 18 do 65 godina koji nisu nikada posjetili Hrvatsku, a koji su u proteklih pet godina bili na barem jednom privatnom putovanju u inozemstvu, kazala je Telišman.
Zanimljivo je da petina ispitanika nije imala nikakvu asocijaciju na spomen Hrvatske. Pritom su najneupućeniji bili Danci i Šveđani, i to oni mlađe populacije kojih gotovo trećina očito ne zna baš puno o našoj zemlji.
Inače, najjače spontane asocijacije na spomen Hrvatske su lijepa obala i more, plaže, lijepa zelena priroda, a percipira je se i kao turističku zemlju. Najčešće isticane turističke atrakcije uključuju pojmove plaža i more, koje se naziva i Jadranom i Mediteranom.
Na drugom su mjestu po prepoznatljivosti gradovi Dubrovnik i Zagreb.
Među glavnim asocijacijama prisutna je i svijest o zemlji uz koju se vežu - ratna zbivanja. Hrvatsku se također češće povezuje s Balkanom i istočnom Europom nego s Mediteranom. Asocijacije su i gastronomija, jeftina, siromašna i zemlja u razvoju te gostoljubivost ljudi. Uz Dubrovnik i Zagreb, potencijalni gosti prepoznaju Split, Dalmaciju, Istru, otok Krk i Plitvice.
- Generalno uzevši, Hrvatsku se percipira kao morsku, obalnu i turističku zemlju s lijepom prirodom. Što je pozitivno. S druge strane, negativno je što mnogi imaju vrlo jednodimenzionalnu sliku te što Hrvatsku u manjoj mjeri doživljavaju kao zemlju vezanu uz rat i bivšu Jugoslaviju.
Zanimljivo je da su, kada smo ih pitali o vrijednosnim obilježjima, Hrvatsku doživljavali i kao iznenađujuću, optimističnu, ali jeftinu i jednostavnu zemlju, kazala je voditeljica ovog istraživanja.

Izvor: www.glasistre.hr