• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatsko-norveška suradnja: prilika za mlade pomorske snage

Zgrada Pomorskog inovacijskog centra iNavis u krugu bivše šibenske vojarne "Bribirski knezovi" trebala bi profunkcionirati sredinom iduće godine.
To znači da će grad dobiti mjesto na kojem će se norveško-hrvatskoj tvrtki CroNoMar pridružiti i druge tvrtke u nastajanju s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, istraživanja mora i podmorja te drugih djelatnosti vezanih uz more.

Centar će im pružati savjetodavnu, institucionalnu i financijsku potporu te aktivno sudjelovati u pokretanju i realizaciji zajedničkih projekata. Istaknuto je to na predstavljanju te institucije u koju Vlada Kraljevine Norveške ulaže 20 milijuna kuna, a isto toliko će biti osigurano iz pretpristupnih fondova EU-a.
Šibenski gospodarstvenici mogli su na skupu čuti kako se u prvim godinama rada Centra očekuje otvaranje 80 do 100 novih radnih mjesta za visokoobrazovane mlade ljude i pokretanje desetak novih, perspektivnih tvrtki, a taj je projekt, rečeno je, podržala i hrvatska Agencija za promicanje izvoza i ulaganja.

Tvrtku CroNoMar koja na projektima norveških i hrvatskih partnera s ciljem stvaranja novih poslovnih mogućnosti u maritimnom sektoru radi već dvije godine predstavio je na skupu Malvin Villabo, glavni izvršni direktor.
- Svi moraju pridonijeti razvoju Šibenika, kako postojeći poslovni subjekti, tako i nove tvrtke koje pozivam da se uključe. Cilj je izgraditi infrastrukturu i osigurati uvjete za vraćanje mladih ljudi u šibensku regiju - kazao je Villabo te istaknuo potrebu poticanja domaćih tvrtki iz pomorskog sektora da se okrenu razvitku novih proizvoda i usluga kojim bi konkurirale na tržištu.

Za svesrdnu pomoć u utemeljenju iNavisa te organizaciji boravka norveškog kraljevskog para u Šibeniku, Ante Županović, šibenski gradonačelnik i Goran Grguričin, predsjednik Gradskog vijeća Šibenika, uručili su pred početak prezentacije Grb Grada Šibenika Henriku Ofstadu, veleposlaniku Kraljevine Norveške u RH.
Ofstad je tom prilikom izrazio uvjerenje da će suradnja Šibenika i Norveške kroz iNavis, ali i druge projekte, potrajati još dugo te podsjetio na dugogodišnju tradiciju dviju zemalja u pomorskoj tradiciji koja se pozitivno odrazila na suradnju i dogovorene poslove.

Izvor: www.slobodndalmacija.hr