• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatski turizam treba dugoročno iskoristi ulazak u EU

Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u utorak da Hrvatska u području turizma mora dugoročnije i strateški iskoristi ulazak u Europsku uniju (EU).
Nastojimo iskoristiti trenutak ulaska Hrvatske u EU, ali ne samo kratkoročno, jer će 95 posto stranih turista nesmetanije ulaziti u Hrvatsku, budući da se za turiste iz zemalja EU miče carina i uvodi jedinstvena kontrola, pa će granice biti protočnije, izjavio je Lorencin za Hinu na marginama dvodnevne sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije UN (UNWTO) koja se održava u Beogradu i okupila je dužnosnike iz više od 30 država svijeta.
»Kratkoročno ćemo u ovoj sezoni iskoristiti sam taj trenutak ulaska u EU, ali sve ostalo uglavnom ovisi o nama samima«, ocijenio je Lorencin koji je uvjere i da će sam ulazak Hrvatske u EU imati veliki utjecaj i kroz medije, što će pridonijeti pojačanom interesu turista.
Ističe da potom slijede dugoročniji efekti - razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz europske fondove, razvoj golf turizma, razvoj malih hotela i privatnog sektora, itd.
Navodeći da su Nijemci tradicionalno najbrojniji turisti, Lorencin je u vrh te ljestvice pridodao Austrijance, Talijane, Slovence i Čehe, ali i naglasio da su hrvatskom turizmu »jako važna i tržišta s po dva do tri posto udjela u ukupnom broju gostiju, jer u konačnom zbroju ti postoci govore o vrlo značajnom broju turista«.
Istaknuvši da Hrvatska mora pridavati veliku pozornost i malim tržištima, kakva je i Srbija, Lorencin je izrazio uvjerenje da će, uvažavajući činjenicu da Hrvatska ima jedan od najboljih odnosa kvalitete i cijene od svih mediteranskih zemalja, i turista iz Srbije ove godine biti više od prošlogodišnjih oko 80.000, koliko ih je službeno registrirano.
Podsjetivši da Hrvatska iz sezone u sezonu bilježi porast broja turista, Lorencin je rekao da bi taj trend ove godine djelomice moglo ometati uvođenje viza za pojedine države, poput Rusije i Turske, ali je uvjeren da će procedure izdavanja viza biti maksimalno pojednostavljene.
Lorencin je naglasio kako strategija razvoja turizma u Hrvatskoj predviđa da do 2020. godine investicijski ciklus od sedam milijardi eura značajno pridonese kvaliteti smještaja u hotelima te da postane generatorom zapošljavanja kroz greenfield investicije uz otvaranje oko 30.000 novih radnih mjesta, od čega 20.000 izravno u turizmu.
Povećanje broja gostiju rezultat je, smatra, i sve kvalitetnijih smještajnih kapaciteta.
»Hoteli sa 4 i 5 zvjezdica čine oko 7 - 8 posto kapaciteta u ukupnoj ponudi smještajnih kapaciteta Hrvatske, što je 42,5 posto u smještajnoj ponudi hotela. Mi želimo podići njihov udjel na oko 50 posto smještajnih kapaciteta u hotelima. Namjera nam je da Hrvatska po turističkim standardima postane prepoznatljiva destinacija s četiri zvjezdice«, rekao je Lorencin dodajući kako Hrvatska, osim jadranskih, sve više razvija i kontinentalne destinacije.
Komentirajući srazmjerno manju ofenzivnost Hrvatske na sajmovima turizma, objasnio je da se »stvari moraju strateški mijenjati sukladno novim tehnologijama i razmjeni informacija« te istaknuo da se radi na strateškom marketing planu za idućih pet godina.
Hrvatski ministar turizma, koji u Beogradu sudjeluje na sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), susreo se i s glavnim tajnikom UNWTO Talebom Rifaijem i informirao ga o Strategiji razvoja hrvatskog turizma u kojoj je kao glavni cilj postavljen ulazak među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta do 2020. godine.
Taleb Rifai pohvalio je napore Hrvatske te rezultate turističkog prometa Hrvatske u 2012. godini, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, istaknuo važnost pitanja viza za UNWTO te se raspitao za mjere koje se poduzimaju kako bi olakšao prelazak na vizni režim EU.
Rifai je naglasio i pitanje sezonalnosti kao glavno razvojno pitanje čitavog Mediterana te ocijenio kako će zemlja koja prva produlji sezonu biti konkurentnija i postići bolje rezultate.
Ministar Lorencin susreo se i s državnim tajnikom u Ministarstvu financija i gospodarstva Srbije Goranom Petkovićem koji je istaknuo odličnu suradnju između dvaju ministarstava, čestitao na skorom ulasku Hrvatske u EU i naglasio kako od Hrvatske, kao lidera na području turizma u regiji, svi trebaju učiti.

Izvor: www.novilist.hr