• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatski ribari love ‘na crno’

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., sve plivarice hrvatskih ribara za malu plavu ribu praktično su zabranjene i rade "na crno", ostale plivarice ne smiju raditi na svojim lovištima, mreže potegače i koće ne mogu raditi na starim lovištima, a za drežde-rampone nije ni poslan zahtjev Europskoj uniji, upozoravaju ribari na pomalo bizarnu aktualnu situaciju u hrvatskom ribarstvu.
Ta neugodna činjenica rezultat je situacije u kojoj još uvijek nisu izrađeni planovi upravljanja ribarstvom koje mora prihvatiti EU.
Naime, sve dosadašnje planove koje je izradila Uprava za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i ribarstva, Europska unija je - odbila, pa su ribari okupljeni u nekoliko udruga uputili ministru Tihomiru Jakovini otvoreno pismo, zabrinuti zbog opasnosti nestanka 4000 ribarskih plovila, odnosno potpune propasti naše ribarske industrije.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Ljubomir Kučić nije želio odgovarati ribarima ustvrdivši kako je u njihovu otvorenom pismu sve gola neistina.
Prof. dr. sc. Alen Soldo, predstojnik diplomskog studija Morsko ribarstvo u Splitu, kojega su ribari u otvorenom pismu spomenuli kao ključnu osobu koja je zastupala njihove interese i "branila alate" u pregovorima s EU-om, tvrdeći da je njegovim otkazom na mjestu savjetnika ministra počelo rasulo s izradom programa, ističe kako situacija nikada nije bila gora za hrvatsko ribarstvo, možda u cjelokupnoj povijesti te djelatnosti.
- Uprava za ribarstvo jednostavno ne uspijeva izraditi valjane programe jer ih EU odbija, što me ne čudi. Kad sam vidio što im u njima šalju, i ja bih ih odbio. Svaki put ih vrate zbog osnovnih stvari i svaki put opet se ista stvar ponavlja.
Iako se to za sada tolerira, pitanje je kada će se početi primjenjivati propisi koji će staviti većinu hrvatske ribarske flote izvan zakona, i to će biti kraj. Ne znam jesu li toga svjesni i svi naši ribari. Oni koji jesu, znaju da je voda došla do grla.
I pregovori su bili prilično kaotični, ali smo ipak uspjeli postići barem to da se ribolovni alati, a ima ih ukupno 55, ne ukinu, odnosno da ih možemo koristiti dok ne uđemo u Europsku uniju i ne uskladimo ih s Mediteranskom uredbom, kojom su regulirani svi ribolovni alati koji se koriste na Mediteranu.
Neuzimanje u obzir naših specifičnosti na Jadranu i slijepa primjena Uredbe značilo bi i kraj našega ribarstva, pa smo dobili mogućnost odgode do izrade planova upravljanja.
Ni jedna vlada nije izradila te programe, već je prošlo godinu i pol dana ove Vlade, ali opet ništa nije napravljeno. Mene su, doduše, zvali da izradim program razvoja ribarstva za koalicijski Plan 21 Kukuriku koalicije, ali čim su preuzeli vlast, smijenili su me s mjesta savjetnika ministra.
Nakon toga opet su me pozvali jer su shvatili da im treba netko za izradu planova, međutim ja sam odbio jer su tražili da besplatno odrađujem posao za koji su oni plaćeni. Trenutno pomažem Slovencima na nekim njihovim ribarskim planovima - kazao je dr. Soldo.
Diplomirani inženjer morskog ribarstva Petar Baranović, koji je i sam sudjelovao u pretpristupnim pregovorima s EU-om, uvjeren je kako će se ipak sve stići napraviti na vrijeme.
On donekle razumije nezadovoljstvo ribara, koji se već dugo nalaze u krizi zbog sve slabijeg ulova i sve većih troškova, ali tvrdi da Uprava za ribarstvo danonoćno radi kako bi izradila potrebne dokumente i uskladila hrvatsko ribarstvo s europskim propisima, što nije nimalo lagan posao jer se dinamika novih zahtjeva mijenja iz dana u dan.
Uvjeren je kako će se taj posao dovršiti već ove jeseni, nakon čega slijedi usklađivanje ribarske flote, što može potrajati i nekoliko godina.
- Ništa se neće strašno dogoditi za dan-dva, niti će Europska komisija biti tako "nabrijana" na nas zbog toga.
Oni su do sada i sami stekli sliku o specifičnostima ribarstva kod nas. Činjenica je da ćemo morati uskladiti naše ribarstvo, činjenica je da ćemo to morati učiniti prema Mediteranskoj uredbi, ali to nipošto ne znači da ćemo ostati bez svih naših plivarica.
Morat ćemo odustati od nekih alata, primjerice za izlov gire. Većina plivarica će se uskladiti, one imaju gospodarsku opravdanost, a u dijelu ribarskog sektora koji neće moći opstati u tim promjenama bit će potrebno prenamijeniti se na neku drugu djelatnost ili će država morati nadoknaditi štetu vlasnicima takvih plovila na onoj razini koliko su uložili u njih.
Povlačenje jednog dijela flote već je predviđeno u svim planovima ribarstva, to je poznato. Ali to će biti samo jedan manji dio flote, dok će se većina uspjeti uskladiti s novim propisima, pri čemu će se većina promjena odnositi na udaljenost od obale, promjenu lokacija i slično - ističe Baranović.

Soldo: Talijani će nas izgurati
Našoj administraciji očigledno odgovara da bude što manje ribara, pa neće imati niti problema s njima. Samo staro je europsko pravilo ukoliko neka država izgubi mogućnost iskorištavanja ribarskih resursa, susjedna država može svojom flotom preuzeti ribarstvo na njenom području. U našem slučaju to je Italija - pesimističan je dr. Soldo.

Baranović: Dio ribara država će obeštetiti
Hrvatsko ribarstvo je specifično i drugačije se razvijalo od europskog zbog posebnih uvjeta, pa i drugačije biologije mora. Kod nas su ribolovni alati tematski, dok je u većini Europe najvažnija veličina oka.
Te razlike sada treba pomiriti što je dugotrajan proces za što ipak treba prije svega strpljenja, a ne dolijevanja ulja na vatru u ionako zapetljanoj situaciji. Vjerujem da ćemo najveći dio alata sačuvati, a tamo gdje to ne bude moguće, država je dužna obeštetiti vlasnike i motivirati ih na prenamjenu djelatnosti , zaključuje Baranović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr