• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska uvodi tematske plaže

Ubuduće će se razlikovati plaže za obitelj s djecom, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, romantične plaže, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, plaže za surfere, ronilačke plaže, adrenalinske plaže, nudističke plaže, plaže za pse, party plaže, eko plaže, plaže kulture i hotelske plaže.

Hrvatska uvodi tematske plaže, novu turističku kategoriju čiji je cilj rasteretiti postojeća kupališta, ali i poslati jasnu poruku gostima o resursima kojima raspolažemo, najavio je u srijedu na konferenciji za medije u Vodicama ministar turizma Darko Lorencin , predstavivši novi Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža.
»Svjesni smo kako 'sunce i more' trenutačno predstavljaju osnovni turistički proizvod kojeg nudi hrvatski turizam svojim gostima. Bitno je za našu konkurentnost u tom smislu što više unaprijediti i raditi na kontinuiranom razvoju, a jedan od temeljenih nedostataka tog dijela naše ponude, kako potvrđuje i najnovije istraživanje Tomas 2014., još su uvijek nedovoljno uređene i opremljene plaže. Iz tog razloga.
Ministarstvo turizma je u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci pripremilo Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža, koji predstavlja osnovu za daljnji razvoj ovog proizvoda«, naglašava ministar Lorencin. U programu će sudjelovati sve priobalne županije, kazao je Lorencin. Projekt će trajati dvije godine, a hrvatske plaže podijelit će se u 14 kategorija, kako bi određene skupine gostiju prema svojim afinitetima i sadržajima mogle odabrati kupalište za sebe. Ubuduće će se razlikovati plaže za obitelj s djecom, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, romantične plaže, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, plaže za surfere, ronilačke plaže, adrenalinske plaže, nudističke plaže, plaže za pse, party plaže, eko plaže, plaže kulture i hotelske plaže.
Koju će od ovih kategorija razvijati na svom području odlučit će svaka lokalna zajednica za sebe.
Projekt ne predviđa dodatne prostorne intervencije, istaknuto je na predstavljanju, već samo daje mogućnost da se postojeći kapaciteti dodatno urede, te da se na marketinški atraktivniji način predstave gostima.
Daljnji ciljevi, u razdoblju od 2016. do 2020. godine, obuhvaćaju realizaciju Marketinškog plana brendiranja i promocije jadranskih plaža, tj. izradu oznaka kojima će se obilježavati pojedine tematske plaže i njihovu promociju ciljanoj publici.
Projekt je u ime izrađivača, opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, predstavio dr. Dragan Magaš koji je kazao da se teme plaža mogu i kombinirati, a najbolje je to izvelo hotelsko naselje Solaris pored Šibenika, svojevrsni pionir u tematiziranju plaža.
S obzirom da se očekuje da će klasifikacija plaža dovesti do preusmjeravanja gostiju na neke manje atraktivne lokacije, a samim time i do rasterećenja kupališta, ovim bi se projektom Hrvatska približila svjetskim standardima koji predviđaju od 5 do 15 četvornih metara prostora po kupaču, istaknuo je Magaš, ilustrirajući kako danas u špici sezone na skradinskoj plaži gosti imaju 0,42 četvorna metra prostora, a u Tribunju još i manje, tek 0,39.
Šibensko-kninska županija već je započela s izradom programa uređenja i upravljanja sa 108 plaža na svom području, a taj dokument bit će gotov do ožujka ove godine, kazao je župan šibensko-kninski Goran Pauk, koji je također nazočio predstavljanju programa Ministarstva turizma.
Županijske plaže, kazao je Pauk, protežu se na 42,6 kilometara što dovoljno govori o njihovom potencijalu.
Domaćin konferencije, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev najavila je konkretne projekte. Grad Vodice, kazala je, uređuje plažu Punta blata - Bristak u duljini od 1,6 kilometara, čija će adaptacija, prateći spomenute standarde, stajati 30 milijuna kuna.
Inače, Ministarstvo turizma je prošle godine raspisalo natječaj za program poticanja regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama. Sve jadranske županije izrazile su interes, te će sve, temeljem nacionalnog programa, uz sufinanciranje Ministarstva turizma, izraditi i svoje regionalne programe. Regionalni programi obuhvaćaju izradu regionalnih katastara morskih plaža i regionalne planove tematiziranja plaža. kraj teksta

Izvor: www.novilist.hr