• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska u samom vrhu u Europi po čistoći mora

Hrvatska je godinama u samom vrhu u Europi po čistoći mora i na to s pravom možemo biti ponosni. U posljednje četiri sezone kakvoća mora za kupanje bila je izvrsna ili dobra na čak 99 posto točaka mjerenja. Naša je obveza raditi na tome da takvo stanje očuvamo i taj potencijal pretvorimo u održivi rast i razvoj, posebice u turizmu. To je naše i europsko strateško opredjeljenje vezano za morski okoliš. Zato aktivno sudjelujemo u Uniji za Mediteran i pripremamo morsku strategiju koja će biti donesena sljedeće godine", rekao je rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare o kakvoći mora u Hrvatskoj.
Ministar Zmajlović iznio je podatke o stanju morskog okoliša i rezultatima ispitivanja kakvoće mora za kupanje na plažama hrvatskog Jadrana, koja se sustavno prati već 25 godina. Ispitivanje se provodi sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje te Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, a program provode ovlašteni laboratoriji. Svake godine daje se godišnja ocjena kakvoće mora kao i konačna ocjena koja obuhvaća prethodne četiri sezone, kako je propisano Uredbom o kakvoći mora za kupanje.
Kakvoća mora za kupanje u Hrvatskoj je visoke kvalitete. Prema konačnoj ocjeni za protekle četiri sezone, od 2010. do 2013. godine, kakvoća mora za kupanje bila je izvrsna i dobra na 99 posto točaka, po čemu je Hrvatska među najbolje ocijenjenima u Europi, uz Cipar i Maltu.
U 2013. godini ispitivanje kakvoće mora provodilo se od 15. svibnja do 30. rujna, a uzorci mora uzeti su s 913 točaka na 779 plaža u 7 jadranskih županija. Ocjenom izvrsno ocijenjeno je njih čak 879, odnosno 96,28 posto uzoraka, 20 ili 2,19 posto ocjenjeno je dobrim za kupanje, a svega 8 uzoraka, odnosno 0,88 posto dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Od ukupno 913 uzoraka tek je njih 6, odnosno 0,66 posto, ocjenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.
Kada je riječ o kakvoći mora za prethodne četiri sezone, od 2010. do 2013. godine, ocjenom izvrsno ocjenjeno je 96,93 posto točaka ispitivanja, ocjenom dobro 1,97 posto, zadovoljavajuće 0,77 posto i nezadovoljavajuće 0,33 posto točaka ispitivanja.
Ministar okoliša Mihael Zmajlović naglasio je da je morski okoliš dragocjena baština i iznimno važan i vrijedan resurs Republike Hrvatske. Pod ekološkom mrežom Natura 2000 je 16,60 posto morskog teritorija, a na moru se nalazi ili je s njim povezano 8 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Izvor: www.mint.hr