• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska najbolja na Mediteranu

Hrvatska je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila najveći porast turističkih dolazaka među zemljama europskog dijela Mediterana. Prihodi od turizma u prvih pet mjeseci porasli su za 4,2 posto. Podbacili su jedino domaći turisti čiji je broj dolazaka smanjen za gotovo 4 posto.

Hrvatski turizam ruši rekorde: 6 milijuna i 66 tisuća turista, od čega 5,8 milijuna stranih. Te su nas brojke stavile na vrh ljestvice turističkih dolazaka u europske mediteranske zemlje. Najveći porast od 3,8 posto u odnosu na lani ima Hrvatska, slijedi Španjolska s 2,9 posto, dok su Cipar, Malta, Turska, Grčka i Italija u ovoj kategoriji ostvarile negativne rezultate. Ministar turizma Veljko Ostojić ne bježi od činjenice da su negativne okolnosti u konkurentnim zemljama utjecale na ovakav rezultat.
"No ja vjerujem i procijenjujem da je dominatan razlog ovim brojkama kvalitetna priprema ovogodišnje turističke sezone, zadovoljstvo gostiju i kvalitetne promidžbene aktivnosti na inozemnom tržištu", kaže Ostojić.
Ukupno je od siječnja do srpnja zabilježeno 35 milijuna i 87 tisuća noćenja, što je 5,4 posto više nego lani. Iako se strahovalo da će ove godine financijski pokazatelji u turizmu podbaciti, rezultati za prvih pet mjeseci pokazuju da nema razloga za pesimizam. Do svibnja smo od turizma uprihodovali 6,1 milijardu kuna, što je 4,2 posto više nego lani. Ministar je zadovoljan.
"Zasada sve ide, rekao bih čak i bolje od planiranog, što se kolovoza tiče, dosdašnji tijek je na razini ovih ostvarenja za prvih sedam mjeseci, a stanje bookinga za rujan je izuzetno dobro", istaknuo je Ostojić.
Uvjeren je i da će do kraja godine uspjeti ostvariti cilj od 7 milijardi eura prihoda u turizmu.

"Ja sam po tom pitanju optimist i vjerujem da hoćemo i vjerujem da će se to, unatoč krizi i ukupnoj gospodarskoj situaciji ove godine ipak dogoditi", poručuje Ostojić. Uz spomenute odlične rezultate, prvog čovjeka turizma posebno vesele podaci iz srpnja.
"Srpanj sam za sebe još bolji nego što je, barem što se noćenja tiče, ukupan kumulativ za sedam mjeseci. U sedmom mjesecu realiziran je 21 milijun noćenja. Dakle, nešto više od trećine ukupnih noćenja prošle godine, realizirano je ove godine u srpnju."
Najviše je turista iz Njemačke koji su ostvarili 19 posto noćenja, a slijede Slovenci i Austrijanci. Najveći porast u broju noćenja, čak 25 posto, zabilježen je kod Nizozemaca koji uglavnom kampiraju. Podbacili su jedino domaći turisti čiji je broj dolazaka i noćenja smanjen za gotovo 4 posto.
"Čujte, ja mislim da je to realan odraz trenutne gospodarske situacije i kupovne moći domaćeg stanovništva", naglašava Ostojić.
Najposjećeniji su Istra i Kvarner, a potom Splitsko -dalmatinska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Pripreme za iduću godinu već su počele - do kraja mjeseca bit će usvojen operativni marketinški plan za 2013. godine, najavio je Ostojić.
"Kako bismo još ranije krenuli s objedinjavanjem javnog i privatnog sektora u toj sinergiji promotivnih nastupa te kako bi i ovi rezultati, koji su barem po mom ili usudio bih se reći, po našem sudu, izuzetno dobri, u 2013. godini bili još i bolji", zaključio je ministar.

Izvor: www.ezadar.hr