• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska ljetovališta 15. mjestu

Hrvatska ljetovališta se po cijenama odabranih prehrambenih proizvoda i potrepština za 'gušt' nalaze na 15. mjestu među 40 zemalja svijeta, pokazalo je istraživanje britanskog portala "Post Office Travel Money" koje prenosi hrvatski portal za nekretnine Crozilla.com s kojeg ističu i da je po njihovim podacima cijena košarice tih odabranih proizvoda u Hrvatskoj znatno veća od cijene jednodnevnog najma apartmana za jednu osobu.

U spomenutom su britanskom istraživanju među ljetovalištima diljem svijeta, pa i u hrvatskim, uspoređivane cijene proizvoda i potrepština koje turisti svakodnevno koriste na ljetovanju, poput šalice kave, piva, mineralne vode (1,5 litra), gaziranog soka, kreme za sunčanje, spreja protiv insekata, večere za dvije osobe (u tri slijeda) te jedne kutije cigareta.

Prema istraživanju košarica navedenih proizvoda u hrvatskim ljetovalištima iznosi ukupno 70,61 euro, čime se Hrvatska svrstala na 15. mjesto te se pokazalo i da su ti proizvodi mnogo jeftiniji nego drugdje u svijetu.

Najjeftinija zemlja po tom istraživanju je Šri Lanka, gdje ta košarica stoji 33,80 eura, na drugom je mjestu Španjolska u kojoj je za iste proizvode potrebno izdvojiti 45,62 eura, što je oko 35 posto povoljnije nego u Hrvatskoj.

Među najjeftinijim zemljama su još i Češka (s 47,86 eura), Bugarska (47,95 eura), Meksiko (53,26 eura), Mađarska (55,11 eura) te Portugal (55,12 eura), dok je najskuplja Australija u kojoj to sve košta nešto manje od 140 eura.
Nekad poznate po niskim cijenama Turska i Egipat iznenadile su u istraživanju skupljim proizvodima nego u Hrvatskoj, dok je primjerice ta košarica u Dubaiju jeftinija za oko 4 posto nego u Hrvatskoj, na Malti skuplja za oko 12 posto, a 34 posto povoljnija nego u određenim ljetovalištima u Italiji.

Podaci portala Crozilla.com o cijenama smještaja u Hrvatskoj pokazuju, kako navode, da su one mnogo povoljnije nego zbroj cijena iz košarice s odabranim proizvodima iz tog britanskog istraživanja.

Podsjećaju da se raspon cijena dnevnog najma apartmana tijekom prošlogodišnje predsezone kretao od grada do grada u prosjeku od 7 do 19 eura po osobi, što znači i da za cijenu spomenute košarice od 70,61 euro jedna osoba u apartmanskom smještaju može primjerice boraviti deset dana u Vodicama, pet dana u Splitu, na Cresu ili Malom Lošinju, odnosno oko četiri dana u Dubrovniku.

Izvor: www.mint.hr