• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska je zvijezda sezone uz Španjolsku i Tursku

Hrvatska je u svim prognozama za ovu turističku godinu u Njemačkoj proglašena destinacijom dobitnicom, uz Španjolsku i Tursku. Tu je informaciju ponovno potvrdio najveći njemački touroperator TUI, koji kaže da je buking za Hrvatsku veći za trećinu u odnosu na lani. Thomas Cook također ove godine najbolje prodaje Hrvatsku, uz Španjolsku, Tursku, Tunis i Italiju. Njemačka bilježi najmanju nezaposlenost u zadnjih 50 godina te velik interes za putovanja.

"Dođite u Hrvatsku i investirajte u hrvatski turizam", pozvao je u srijedu njemačke investitore resorni ministar Veljko Ostojić na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu. Ostojić je njemačkoj javnosti predstavio najvažnije poteze hrvatskog turističkog establišmenta.
- Od 2013. Hrvatska će biti nova članica EU-a pa smo pogledali što su u sličnim okolnostima učinile susjedne zemlje na Mediteranu. Zapazili smo da su podigli cijene. Mi ćemo, nadam se, za razliku od njih, smanjiti cijene ulaskom u EU jer je Hrvatski sabor nedavno donio odluku o diferenciranoj stopi PDV-a u turizmu od sljedeće godine, što bi trebalo rezultirati novim investicijama, zapošljavanjem, a prije svega i nižim cijenama ili cijenama na istom nivou kakve su i ove godine, najavio je Ostojić Nijemcima dobru vijest.
Istaknuo je i da je donesena odluka o nultoj stopi PDV-a na reinvestiranu dobit, čime je njemačkoj javnosti htio poručiti da će ubuduće biti jednostavnije ulagati u hrvatski turizam. Nadalje, investitore će se poticati ovisno o radnim mjestima koja će ponuditi i visini investicije.

Izvor: www.glasistre.hr

 

Dodao je da će naglasak biti na privatizaciji 13 državnih turističkih društava u sljedeće dvije godine te greenfield i brownfield investicijama kao što su "Brijuni Riviera", zatim projekt "Park Prevlaka" kraj Dubrovnika te prenamjena nekadašnjih vojnih objekata, što je zainteresiralo mnogobrojne njemačke novinare. Oni su pitali hoće li se sada u Hrvatskoj moći kupovati otoci, hoće li za neprivatizirana društvena poduzeća biti raspisan međunarodni javni natječaj te očekuje li Hrvatska navalu turista ulaskom u EU.