• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska je Francuzima omiljena destinacija

- Organizatori Festivala mora u Brestu, stavili su nas uz bok domaćina Francuza i Talijana u Village Mediterannee cijeneći što se proteklih 20 godina radi u Hrvatskoj na očuvanju i promociji pomorske baštine.

Žele nam pomoći u organizaciji sličnih manifestacija, a prva u nizu je "Dani u Vali - Stari Grad 2016.", koja će se održati od 8. do 11. rujna ove godine čime se obilježava i 2400 godina Staroga Grada - kazao je Plamenko Bavčević, predsjednik udruge za promicanje hrvatske maritimne kulture "Cronaves", na press-konferenciji u Brestu. Ovaj francuski grad naziva se metropolom oceana, a za vrijeme Festivala mora, svake četiri godine, stjecište je mornara i brodograditelja iz cijeloga svijeta. More ljudi slijeva se po ulicama Bresta, nad kojim kratkotrajno zna pasti malo kiše, ali ove godine ipak prevladava sunčano vrijeme i modro nebo. Zabavljaju se razgledavajući tradicijske brodove, kušajući hranu iz svih krajeva svijeta, slušajući i gledajući glazbene nastupe.
Na Brestu 2016. više je od 3000 tradicionalnih i povijesnih brodova, najviše jedrenjaka iz 30-ak zemalja, ovdje je 300 izlagača, više od 6000 volontera, živopisno je na svakom koraku...
Anne Bourlate, jedna od inicijatorica Festivala mora, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem Hrvatske na Festivalu mora ove i proteklih godina, te poželila uspješan start manifestacije "Dani u Vali" u Stari Gradu.
"Dobro došli u Hrvatsku", poručila je i Daniela Mihalić-Đurica, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj. Iz godine u godinu primjetan je pojačani interes francuskih turista za Hrvatsku, a lani je njih 477 tisuća boravilo u našoj zemlji.
Ove godine uvedeno je i devet novih linija s polascima iz Bordeauxa, Nantesa, Marseilleja, Touloesa i Pariza, a upravo nedostatne linije bile su prepreka još većem dolasku.
"Hrvatska Francuzima postaje omiljena destinacija, a imamo im što ponuditi", kazala je Daniela Mihalić Đurica. Francuzi putuju 4-5 puta godišnje, a kad dolaze u destinaciju, vole pogledati kulturne znamenitosti, uživati u prirodi i gastronomiji, vole biti u više mjesta, istraživati ponudu. Po njihovim ocjenama, Hrvatska je na visokom mjestu, najzanimljivije destinacije Francuzima su Dubrovnik i Split, a u posljednje vrijeme sve više otkrivaju unutrašnjost Hrvatske, otoke i ostale regije.
- Sudjelovanje na ovom festivalu je samo jedno od korisnih događanja u smislu promicanja Hrvatske na turističkom i drugom planu na čemu Hrvatska turistička zajednica, Cronaves i druge organizacije rade proteklih godina u Francuskoj - kazao nam je Ivo Goldstein, veleposlanik RH u Francuskoj. Ističe kako francusko tržište, posebice Pariz privlači brojne strance, pa kad se promovirate u Francuskoj, praktički se promovirate u cijelom svijetu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr