• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska Britancima najbolja

Prema ocjeni putničkih agenata, turoperatora i drugih profesionalaca iz turističke inudstrije Velike Britanije, Hrvatska je najbolja nadolazeća destinacija do koje se kraće putuje (short haul destinacija).
Travel Agent Choice Award, koju dodjeljuje izdavač vodećeg britanskog časopisa za putovanja Selling Lomg Haul, večeras su na londonskoj burzi turizma primili hrvatski ministar Veljko Ostojić i direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić. Osobito je ponosna, kao donedavna direktorica HTZ-ova predstavništva u Londonu, što je Hrvatska prepoznata kao hit odredište na britanskom tržištu.
- Britanci jesu zahvalni gosti, ali vrlo dobro znaju što žele i plaćaju. Ova nagrada daje razloga da s optimizmom pripremamo iduću turističku sezonu - kazala je Matešić.
Hrvatski turistički predstavnici pohvalili su se britanskim medijima najboljom sezonom u hrvatskoj povijesti i sa četiri milijuna noćenja više nego u 2011, a predstavili su novosti u Hrvatskoj i mjere za pripremu sezone 2013., a u drugom dijelu su odstupili od klasičnih pres konferencija. U cilju što bolje afirmacije hrvatske gastronomije i vina održana je degustacija najuspejšnijih domaćih sorti, a novinarska pitanja su ostavljena za razgovore jedan na jedan.
Iz Britanije je inače ove godine Hrvatsku posjetilo tristotinjak tisuća gostiju, bili su brojniji čak 25 posto nego lani, a i dogodine se očekuju novi plusevi. Srednjoročni plan je pola miljuna Britanaca, i u Svjetskoj turističkoj organizaciji smatraju da su hrvatski turistički ciljevi realni. Glavni tajnik UN WTO-a Taleb Rifai kazao je da je Hrvatska iz zvijezde u usponu prerasla u zvijezdu koja briljira.
- Prošlogodišnja sezona je za Hrvatsku također bila odlična, ali, mora se to reći, i zahvaljujući problemima koje su imale zemlje sjeverne Afrike. Dobri rezutati u 2012. su utoliko vredniji što ove godine to nije bilo slučaj. Hrvatski turizam raste zahvaljujući svojoj kvaliteti, a ostvaruje uistinu impresivan rast i u odnosu na svoje mediteransko okruženje. Mnoge zemlje su se ove godine jako namučile da bi imale solidnu sezonu - kazao je T. Rifai.
Čelnik Svjetske turističke organizacije smatra da će se ulazak Hrvatske u EU samo pozitivno odraziti na turističke rezultate. Uvjeren je da će i 2013. biti još jedna u nizu 'fantastičnih turističkih sezona u Hrvatskoj'.
Na turističkoj burzi koja je okupila 50.000 profesionalaca iz svijeta turizma i izlagače iz 182 zemlje, hrvatski ministar turizma je otkrio i da će u idućih nekoliko tjedana biti raspisani natječaji za privatizaciju bivšeg vojnog kompleksa Kupari, Pinete i lokacije u Puli izmedu hotela Brioni i Zlatnih stijena. Investicija planirana u Kuparima vrijedna je između 200 i 250 miljuna eura, a ulaganja na preostala dva projekta bit će vrijedna po 50 miljuna eura. Za Kupare i pulsku lokaciju investitorima će se ponuditi pravo gradnje na 99 godina, a za Pinetu je u planu kombinirani model (pravo građenja i prodaja).
- U Kuparima će se graditi objekti s 2000 kreveta, odnosno s tisuću soba, a privatizacija preostale imovine u turizmu ne staje s ova tri projekta. U nekoliko hotelskih kuća još predstoji sređivanje financijske situacije, a onda će i one na natječaj. Vjerujemo da ćemo svih neprivatiziranih 13 turističkih tvrtki prodati tijekom ove zime - kaže V. Ostojić.

Kupari u privatizaciju do kraja mjeseca
Bivši vojni kompleks Kupari napokon ide u privatizaciju! Oni će biti predmet jednog od tri međunarodna javna natjecaja koji će biti objavljeni već do kraja ovog mjeseca, a uz njih će potencijalnim investitorima biti ponuđena i Pineta, te lokacija Radio far u Puli.
Ulagači će u Kuparima dobiti samo pravo građenja, a vrijednost tog posla je izmedu 200 i 250 miljuna eura, kazao je u Londonu ministar turizma Veljko Ostojić. Pineta će se, pak, nuditi na prodaju, a potez između hotela Briona i Zlarnih stijena bit će ponuđen po kombiniranom modelu (i pravo gradenja i prodaja). U ova dva slučaja vrijednost planiranih poslovnih aranžmana iznosi po 50 milijuna eura.
- U nekoliko hotelskih kuća još predstoji sređivanje financijske situacije, a onda će i one na natječaj. Vjerujemo da ćemo preostalih neprivatiziranih 13 turističkih tvrtki prodati tijekom ove zime - kaže V. Ostojić.

Izvor: www.vecernji.hr