• hr
  • en
  • de
  • it

Hoteli i iznajmljivači duguju 650.000 kuna za pristojbu

Rekordan broj turista i noćenja, novi hosteli i apartmani, te znatno povećan broj novih iznajmljivača i kreveta napunili su i proračun splitske Turističke zajednice. A budžet bi im bio, govori direktor gradskog TZ-a Vedran Matošić , i veći da gospodarstvo nije na koljenima pa su podbacili prihodi od članarine. Naime, iznos te članarine ovisi o prihodima tvrtki koje su Turističkoj zajednici dužne uplaćivati naknadu. Riječ je prvenstveno o poduzećima koja se bave turizmom, ugostiteljstvom, prijevozom, trgovinom...
Kako nam je kazao Matošić, od planiranih 9,5 milijuna kuna prihoda lani, TZ je uspio realizirati 9,27 milijuna. Od toga je 3,47 milijuna došlo od boravišne pristojbe, a 5,8 milijuna od turističke članarine, s tim da su prihodi od pristojbe veći od planiranih, a oni od članarine manji.
Doduše, iznos koji su splitski hoteli i privatni iznajmljivači uplatili na ime boravišne pristojbe bio je i veći: ukupno je uplaćeno nešto malo više od pet milijuna kuna. No, 10 posto od tog iznosa, na temelju zakona, proslijeđeno je Županijskoj turističkoj zajednici, a 25 posto državnom HTZ-u.
Unatoč činjenici da je lanjska sezona za hotelijere i privatne iznajmljivače bila iznimno plodna (službeno je u Splitu lani bilo 325.300 turista i 914.055 noćenja), "Slobodna" posjeduje i dokumentaciju iz koje je vidljivo da neki od njih nisu baš najagilniji u redovitom plaćanju svojih obveza, ali ni u prijavljivanju gostiju. Napominjemo da privatni iznajmljivači na području Splita za boravišnu pristojbu plaćaju paušalni iznos od 300 kuna po krevetu, dok hoteli i ostali gospodarski subjekti plaćaju po sedam kuna za svakoga gosta.
- I dok oni taj novac od gosta uglavnom odmah i naplate, neki su skloni taj iznos neko vrijeme zadržati za sebe, umjesto što prije ga proslijediti TZ-u - doznajemo od jedne iskusne turističke djelatnice, koja smatra da bi gradska Turistička zajednica trebala energičnije naplaćivati pristojbu, a tako zarađeni novac ulagati u promociju Splita i edukaciju sve većeg broja novih iznajmljivača.
Među gospodarskim subjektima najveći dug za boravišnu pristojbu, i to samo za proteklu godinu (prema izvješću od 31. prosinca 2013.), imali su hotel "As", čiji je dug iznosio 45.279 kuna, pa "Dalmina", koja je TZ-u ostala dužna 33.175 kuna za pristojbu, a više od 25.000 kuna dugovali su "Consul" i "Zagreb", dok je dug hotela "Jadran" koncem prosinca iznosio 15.725 kuna.
Najveći iznos za boravišnu pristojbu lani je uplatio hotel "": ukupno 602.227 kuna. Ovaj je hotel ujedno i rekorder po broju prijavljenih noćenja - točno 90.497.
Što se tiče privatnih iznajmljivača, a njih je u Splitu oko 2000, oni su na ime boravišne pristojbe lani uplatili malo manje od dva milijuna kuna, a njihov je ukupni dug za 2013. bio nešto manji od 400.000 kuna, odnosno prosječno 200 kuna. Hoteli i slični gospodarski subjekti koji nude smještaj turista ukupno su dužni gotovo 250 tisuća kuna za lanjsku boravišnu pristojbu. Drugim riječima, ukupan dug iznosio bi 650 tisuća kuna.
Zanimalo nas je hoće li splitski TZ ići u ovršni postupak protiv najvećih dužnika, budući da je to, kako doznajemo, njihova zakonska obaveza.
- Kontrolu naplate za Turističku zajednicu obavlja Porezna uprava, koja za to uzima proviziju tri posto - sve je što nam je Matošić želio reći o toj temi.
A evo i kako TZ Split troši svoj novac: na administrativne rashode (zaposlenike) ide im 20 posto budžeta, na turističko-informativne centre 25 posto, na gradske manifestacije 20 posto, na tiskovine, udruženo oglašavanje i internet 10 posto, na sajmove i novinare pet posto, na interni marketing i marketinšku infrastrukturu pet posto, na ispostave u Stobreču i Slatinama pet posto, a na transfer boravišne pristojbe Gradu Splitu 10 posto.

Podjela kolača
Novac od boravišne pristojbe raspoređuje se - po zakonu - na Turističku zajednicu Splita, i to 65 posto toga iznosa, 10 posto ide Turističkoj zajednici županije, a 25 posto pripada Hrvatskoj turističkoj zajednici.
Od 65 posto iznosa koji dobiva splitski TZ, 30 posto ide Gradu Splitu.

Preseljenje
Kako nam je potvrdio gradonačelnik Ivo Baldasar, ujedno i predsjednik splitskog TZ-a, njihov će se glavni ured preseliti u gradski prostor na Rivi u kojem je donedavno bila poslovnica "Croatia Airlinesa".
- Preselit ćemo se u roku od dva mjeseca, a u novom prostoru na Rivi otvorit ćemo specijalizirani ured koji će se baviti isključivo privatnim iznajmljivačima i biti im na usluzi - najavljuje Matošić.

Imaju 17 zaposlenih
Kako nam je kazao Vedran Matošić, splitski TZ ima 17 zaposlenih u svojem glavnom uredu i u četiri turistička informativna centra, od kojih su dva u Splitu, a po jedan u Slatinama i Stobreču. Unatoč većem opsegu posla, nisu povećali broj zaposlenih, kazao nam je Matošić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr