• hr
  • en
  • de
  • it

Hitno otvorite ispostavu Lučke kapetanije u Vodicama

Vodička ispostava Lučke kapetanije "nasukana" je odlaskom u mirovinu dvojice zaposlenika, Lenka Levačića, nautičara 3. vrste i Ante Palade, dugogodišnjega lučkog kapetana.
Službeni su brodovi na suhom jer ih nema tko voziti, a resorno Ministarstvo oglušuje se mjesecima na vapaje i iz ostalih ispostava. Nije reagiralo ni na brojne dopise koje im je u cilju ekipiranja zaposlenika, neposredno pred umirovljenje uputio lučki kapetan Janez Lakoš iz šibenske Lučke kapetanije, upozoravajući na nemogućnost funkcioniranja kapetanije zbog premalog broja djelatnika.

Posljednja reakcija stiže iz vodičke gradske uprave koja je uputila otvoreno pismo ministru pomorstva Siniši Hajdašu Dončiću, inzistirajući na hitnom otvaranju Lučke kapetanije Ispostave Vodice.
- Krajem prošle godine kapetan Lučke kapetanije u Vodicama otišao je u mirovinu, a na njegovo mjesto nije primljen novi djelatnik. Tako su Vodice ostale bez educirane i ovlaštene osobe koja bi obavljala dužnosti Kapetanije. Područje Grada Vodica obuhvaća dvije marine i 99 nautičkih milja. Ovdje je registrirano 2300 plovila, a u sezoni još 900 stranih plovila. Vodička luka broji 90 tisuća dolazno-odlaznih putnika.

Ispostava je to u kojoj se godišnje obavi više od 3500 upravnih i neupravnih predmeta i kontrolira pomorsko dobro. Ona sudjeluje u radu izdavanja koncesijskih odobrenja i obavlja nadzor nad njima, a ima ih više od 400. Tu se provodi i kontrola ukrcaja i iskrcaja ribarskih brodova, te iznajmljuju plovila. Osim toga, ova ispostava obavlja i poslove za dva naselja na otoku Prviću koji su u nadležnosti Ispostave - obrazlaže se u pismu.
Vodičani podsjećaju ministra kako se veliki dio turističke ponude grada koji spada u jedno od većih turističkih središta na Jadranu, odnosi upravo na nautički turizam.
- Ispostava je godišnje prihodovala 600 tisuća do 800 tisuća kuna, pa je po učinku smještena među prvih deset ispostava u Hrvatskoj, a po nekim pokazateljima, čak i među prvih pet. Zbog svih ovih argumenata Vodicama je teško prihvatiti gašenje Ispostave - zaključuje se u pismu te izražava nada kako će taj stav podijeliti i Ministarstvo.


Zabrana zapošljavanja
•• Iz glasnogovorničke službe Ministarstva pomorstva nedavno je priopćeno kako je taj upravni resor upoznat sa značajnim kadrovskim problemima u lučkim kapetanijama no podsjećaju da je još uvijek na snazi Odluka Vlade RH iz 2009. kojom se zabranjuje zapošljavanje u državnoj službi.
- U Lučkoj kapetaniji Šibenik krajem prošle godine pokrenut je zahtjev za zapošljavanjem hidrograđevinskog inspektora u Lučkoj kapetaniji Šibenik, te će nakon dobivanja potrebne suglasnosti Ministarstva uprave, za to radno mjesto biti raspisan natječaj. Kod popunjavanja radnih mjesta upražnjenih umirovljenjima s 31. prosinca 2012., u okviru raspoloživih proračunskih sredstava, u Planu zapošljavanja za 2013. godinu posebno će se voditi računa o potrebama Lučke kapetanije Šibenik - navodi se u priopćenju koje potpisuje Josipa Perica Kujundžić, voditeljica Samostalne službe za odnose s javnošću resornog Ministarstva