• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavionom iznad Jadrana

Krilima preko Jadrana za 60-ak minuta?
Upravo takvu mogućnost imat će svi putnici hidroaviona kompanije "European Coastal Airlines" (ECA) – nakon više od 70 godina uvodi redovitu liniju između Gradske luke i talijanske Ancone.
Sve do 31. ožujka iduće godine, do kada će na snazi biti zimski orar, letjet će se po četiri puta tjedno u oba smjera, i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom u 12.04 sati iz našega grada, a u suprotnom smjeru istim danima u 10.38 sati. U ljetnom rasporedu planirana su po četiri svakodnevna polaska, odnosno čak 28 letova tjedno.

‘Brod' rezervacija
Jednosmjerni let u izvansezonskoj "tarifi" koštat će 899 kuna po osobi, a povratna karta 1599 kuna, dok će tijekom ljeta poskupjeti, ali u zrakoplovnoj tvrtki zasad nisu htjeli otkrivati koliki će se "fond" trebati pripremiti u novčanicima. Iako se na prvi pogled to čini pozamašniji iznos za prosječan hrvatski džep, kada se sve stavi na papir i usporedi s cjelonoćnom plovidbom trajektom na istoj relaciji ili ipak samo sezonskim brzim katamaranskim prugama, imat će zračni prijevoz između najvećih gradova Dalmacije i talijanske regije Marche svoje poklonike.
- Ako je suditi po dosadašnjim rezervacijama, imat ćemo izuzetno dobru popunjenost naših hidroaviona. Na otvaranje ove linije odlično su reagirali potencijalni putnici iz Hrvatske i Italije. Kvalitetnija povezanost svih prostora koji gravitiraju Jadranu naš je motiv. Vjerujem da ćemo uspjeti u našoj misiji da putnicima ponudimo mogućnost brzog odlaska primjerice na vikend u Dalmaciju ili u šoping na suprotnu jadransku obalu - ustvrdio je Klaus Dieter Martin, prvi čovjek ECA.

Apenini na obzoru
Ako je suditi prema dojmovima s prvog leta tijekom kojeg je i naša reporterska ekipa "dijagonalom" od Rogoznice do Ancone nadletjela more oblaka nad Jadranom iz kojeg su izvirivali tek vrhovi Visa, te Velebita i talijanskih Apenina na obzoru, u zrakoplovu će zasigurno biti popunjeno svih 19 mjesta. Jer za svakog je ljubitelja putovanja poseban gušt vidjeti naše škoje iz ptičje perspektive, pa čak i talijansku obalu koja se ne može podičiti tim kamenim brodovima.
Upravo je magla predstavljala glavnu prepreku da hidroavion sleti u luku u Anconi pa smo talijansko tlo dotaknuli na 16 kilometara udaljenom aerodromu "Marche" koji se nalazi u Falconari. Sve potencijale novog oblika povezivanja dviju jadranskih obala istaknuo je i Raimondo Orsetti, čelnik regije Marche:
- Već duže vremena činimo napore za uspostavljanje kvalitetnih prometnih veza s Dalmacijom. Riječ je o izvanrednoj prilici za još tješnju turističku suradnju. Znamo da će brojni naši putnici iskoristiti mogućnost da za samo sat vremena stignu do Splita.
A po svemu sudeći tu neće biti kraj hidroavionskom povezivanju našega grada i Dubrovnika s talijanskim lukama jer su u pripremi i linije prema Bariju, Ravenni i - Veneciji. Htjeli bi naši prekojadranski susjedi uspostaviti i relacije prema njihovoj južnoj regiji Apuliji, odnosno gradu Foggiji, ali na takav će se scenarij ipak malo pričekati.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr