• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavionom do Korčule za 15 minuta

Njemačko-hrvatska tvrtka European Coastal Airlines (ECA) Dubrovnik bi uskoro hidroavionskom vezom mogla povezati s Korčulom, Lastovom, Hvarom i Splitom. Predstavnici ECA-e o tome u Dubrovniku pregovaraju sa županijskim i gradskim vlastima kako bi se dogovorile lokacije za slijetanje i mjesto za izgradnju pontona u luci Gruž.
- U pregovorima smo sa županijskim vlastima i očekujemo zeleno svjetlo za lokacije u Korčuli i u Dubrovniku. Imamo već građevinsku dozvolu za ponton na Lastovu - kazao je Jan Albers iz ECA-e.

Zimski i ljetni orar
Ako ECA uspije u svom naumu, hidroavionom će se s Korčule u Dubrovnik stizati za petnaestak minuta, a karta u jednom smjeru iznosit će oko 150 kuna. Do Lastova će let trajati malo duže, karta će koštati oko 250 kuna, a do Splita tristotinjak kuna.
Korčula bi dva puta dnevno bila povezana zimi s Dubrovnikom, a ljeti minimalo tri ili četiri puta, ali, kako kaže Jan Albers, sve će ovisiti o broju rezervacija. Hidroavion mora sletjeti tristo metara od obale pa je potrebno dobiti lokaciju za slijetanje, a također se treba izgraditi ponton u luci Gruž površine 100 metara kvadratnih.
U luku smije pristajati kao plovilo, ali s obzirom na to da ima krila, tehnički ne može pristajati uz obalu pa zato treba ponton, za koji je potrebna lokacijska dozvola, te koji bi se dao u koncesiju. Aerodromi na vodi u pravilu se sastoje od uzletno-sletne staze i dijela u lukama gdje hidroavion uplovljava kao brod, za što treba pontone za pristajanje, "plutajuće" ili fiksne.
ECA liniju akvatorijem najjužnije županije namjerava održavati letjelicama - amfibijama tipa "De Havilland Twin Otter DHC-6", kanadske kompanije de Havilland, s 19 sjedala. Raspon je krila tih letjelica 40 metara, a najjači zvuk iznosi tek 60 decibela, što znači da ne stvaraju buku.
Nedavno je ovaj projekt najavio i zamjenik župana Davorko Obuljen, izvijestivši kako se o tom projektu već više od godinu dana pregovara s njemačko-hrvatskom tvrtkom European Coastal Airlines.

Nijemci traže koncesije
ECA-in projekt uspostave zračnih veza zrakoplovima amfibijama između većih naseljenih jadranskih otoka i kopna, star je više od tri godine. Nijemci traže koncesije za hidroavionska pristaništa - pontone na početnih šest lokacija: Split, Dubrovnik, Korčula, Hvar, Lastovo i Vis, dok bi ukupna vrijednost projekta povezivanja tridesetak jadranskih luka iznosila 35 milijuna eura, uz 125 novih radnih mjesta.
Važnost morske magistrale ne bi bila samo turistička, već bi se mogla primijeniti i na područjima medicinske skrbi, opskrbe otoka i plovila, protupožarne prevencije, zaštiti mora od zagađenja, te u podršci ribarskoj i pomorskoj inspekciji.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr