• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni prebučni za luku

Sudeći po Pravilniku grada koji određuje najvišu razinu dozvoljene buke u otvorenim gradskim prostorima, hidroavioni neće smjeti ploviti akvatorijem gradske luke.
Naime, gradski pravilnik za gradsku luku koja spada u mješovitu zonu poslovne namjene sa stanovanjem dopušta najvišu razinu do 65 decibela danju, te 50 decibela u noćnim satima. Kao što je poznato, za pružanje usluge prijevoza putnika u splitskoj luci zainteresirana je njemačka kompanija „European Coastal Airlines" koja raspolaže, kako su javili mediji, kanadskim hidroavionima De Havilland DHC-6 300.
Riječ je o hidroavionima koji koriste snažne turbopropelerske motore "pratt and whitney PT6A" koji prilikom plovidbe proizvode zvuk jačine preko 85 decibela. Riječ je o podatku iz certifikata buke za spomenuti tip zrakoplova koji smo dobili od Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA).
Ekvivalent zvuku jačine 85 dB bila bi jačina zvuka kamiona s prikolicom u prolazu ili kompresora, a pri čemu liječnici preporučuju korištenje sredstava za zaštitu sluha. Jure Šundov, zamjenik gradonačelnika, kaže kako investitori u ovom projektu moraju poštovati propise koji štite zdravlje građana.

- Teško mi je komentirati, jer nisam upoznat s tehničkim karakteristikama aviona. No svakako da nećemo dopustiti kršenje propisa koji građane štite od buke. Daleko smo još od realizacije projekta hidroaviona u luci. Neka investitori ishode sve potrebne dozvole od Ministarstva mora, uz prethodne izmjene županijskih prostornih planova, pa ćemo onda razgovarati o temi buke. Daleko smo još od toga... - kazao nam je dogradonačelnik Šundov.
Avion DHC-6 30 slovi kao odličan višenamjenski avion koji u putničkoj verziji prima 19 osoba, plus pilot i kopilot. Koristi se u svim krajevima svijeta, od tropskih otočja do hladnih krajeva poput sjevera Kanade. Za uzlijetanje i slijetanje potrebna mu je površina dužine 400, a širine 30 metara.

De Havilland DHC-6
cijena 4 milijuna dolara
širina svakog krila 19,8 metara
dužina aviona 15,7 metara

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr