• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni polijeću s mula ispred Kapetanije

Hoće li hidroavioni ipak uskoro ploviti Gradskom lukom? Sudeći prema novoj rundi razgovora s njemačkim poduzetnicima i lučkim vlastima, odgovor je potvrdan. Očevici su, naime, ostali iznenađeni kada je u luku uplovio hidroavion njemačke kompanije "European Coastal Airlines" (ECA) koji od sredine kolovoza povezuje Resnik s Jelsom na Hvaru.
Zrakoplov je sletio na morsku površinu blizu lukobrana i ulaza u luku, doplovio do Gata svetog Nikole pokraj zgrade Lučke kapetanije, te se nakon kratkog boravka uredno odvezao, zaplovio i ispred luke se ponovo vinuo u nebo.
- Radilo se o demonstracijskom letu za koji je ishođeno odobrenje Lučke kapetanije i Lučke uprave. Dakle, tim se operacijama željelo provjeriti kakve su mogućnosti sigurnog hidroavionskog prometa u tom dijelu luke - kaže Davor Vidan, splitski lučki kapetan.
Gat svetog Nikole, kao i cijeli istočni dio Gradske luke, pod nadležnosti su Lučke uprave, a posljedično i Vlade. Kao što je poznato, gradonačelnik Ivo Baldasar svojedobno je odbio ideju privezivanja hidrozrakoplova na Matejuški nakon što se o tome negativno očitovala zrakoplovna struka.
- Ako se njemačka tvrtka dogovorila s Lučkom upravom i Kapetanijom o hidroavionskom prometu, Grad će to pozdraviti. Istočni dio luke nije pod našom ingerencijom, pa se u to ne možemo miješati. Ako njemačka tvrtka za privez letjelice dobije ponton na "glavi" Gata svetog Nikole, ali bez pratećih ugostiteljskih objekata, mi smo voljni u sklopu Turističke palače pružiti prostore za prodaju karata - kazao nam je gradonačelnik.
Tvrtka ECA dobila je desetogodišnju koncesiju, vrijednu 3,5 milijuna kuna, na lučku infrastukturu u Resniku, u neposrednoj blizini splitsko-kaštelanske zračne luke.
Nijemci će za prometovanje između Resnika, gdje im je baza, Splita, te srednjodalmatinskih otoka koristiti amfibijski zrakoplov DHC-6 twin otter 300 s 19 sjedala. Time je gotovo zaboravljena prošlogodišnja priča o hidroavionima u Splitu dobila - neočekivani nastavak.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u srijedu poslijepodne i da se lučki kapetan u Splitu na današnjim razgovorima složio s uspostavom aerodroma na vodi u splitskoj gradskoj luci. "Pokušat ćemo pronaći prostor za ponton, a to će biti lakše kada se završe vanjski gatovi u splitskoj zračnoj luci", rekao je.

www.slobodnadlmacija.hr