• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni će pristajati na Kulini

Uvođenje hidroavionskih letova u šibensku luku bit će, prema svemu sudeći, jednostavnije nego što je do jučer izgledalo, s obzirom na propise koji ograničavaju taj oblik prijevoza u ovom akvatoriju.
Zbog tih je odredbi lučki kapetan Robert Baljkas sredinom siječnja odbio zahtjev njemačkog European Coastal Airlinesa, jedinog hidroavionskog prijevoznika u nas da se njihovim zrakoplovima osigura poletno-sletna staza u šibenskom zaljevu.
Međutim, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u međuvremenu je odlučilo izmijeniti postojeći Pravilnik određujući režim prometovanja hidroaviona i dodatno unaprjeđujući sigurnosne aspekte.

Po žurnoj proceduri
Pravilnik se, doznajemo, dopunjuje u žurnoj proceduri, a užurbane će biti i aktivnosti u gradskoj i županijskoj upravi na pripremi potrebne dokumentacije za uzletno-sletnu stazu u šibenskom zaljevu, zaključak je nakon sastanka šibenskoga gradonačelnika dr. Željka Burića i Madlene Dulibić, pročelnice za prostorno planiranje s Jadrankom Fržop, županijskom pročelnicom za pomorstvo i Damirom Lučevom, ravnateljem Zavoda za prostorno planiranje.
- Službeno sam zatražio od resornog ministarstva da riješi problem Šibenika, a nismo usamljeni, jer i u drugim lukama postojeći propisi onemogućuju prometovanje hidroaviona. Očekujemo da će izmijenjeni Pravilnik to osigurati - kazao je dr. Burić nakon sastanka u gradskoj upravi.
Bio je vidno zadovoljan jer zbog turističkog i prometnog razvoja grada otpočetka podupire nastojanje ECA da im se omoguće operacije upravo u šibenskom zaljevu.
Budući da je poletno-sletna staza za hidroavione predviđena u prostornim planovima Grada i Županije, preostaje da se u suradnji s Lučkom kapetanijom točno ucrta na karti akvatorija pod uvjetom da ne presijeca postojeće plovne putove i potom ćemo zatražiti certifikat od Agencije za civilno zrakoplovstvo, dodao je gradonačelnik, uz napomenu da u vezi s potrebom uvođenja hidroavionskog prijevoza gradska i županijska uprava - potvrđuje to ovaj sastanak - imaju nepodijeljeno mišljenje.

Ministarstvo godinama bez čvrstog stava
Ovakav rasplet, dakako, u skladu je s htijenjima ECA koja otpočetka inzistira na šibenskom zaljevu i odbila je ponuđene alternativne lokacije poput uvale Škar kod Tvrđave sv. Nikole ili dijela obale u Zablaću.
Ne čudi jer svaka lokacija izvan lučkog područja traži dodatni prijevoz putnika cestom do Šibenika, umanjujući prednosti hidroaviona kao zrakoplova i plovila u jednom prometalu, a povrh svega, i hidroavionski promet slijedi praktičnu logiku da se terminali prijevoznih sredstava koncentriraju na što je moguće manjoj udaljenosti jedni od drugih.
Krajem prošle godine ova kompanija, koja u Hrvatskoj s teškom mukom probija ideju povezivanja obale hidroavionskim letovima uvodeći ne samo turističke letove, već i novi oblik javnog prijevoza, potpisala je i preliminarni ugovor s D-Marin Marinom Dogus grupe, prema kojem, ako ECA ishodi sve potrebne dozvole - a najvažnija je upravo ova, za slijetanje i uzlijetanje u šibenskoj luci marina u Mandalini stavlja na raspolaganje svoje pontone i već postojeće objekte za ukrcaj i iskrcaj putnika u hidroavionskim letovima.
Budući da se, prema Zakonu, takav promet može odvijati jedino u lukama otvorenim za javni promet, a mandalinska marina je luka nautičkog turizma, pristanišni ponton i aerodromske zgrade bit će na punti Kuline, u lučkom području i to je praktički jedino odstupanje od spomenutog ugovora o suradnji koji su sklopili ECA i D-Marin Marina.
- Hidroavioni sigurno prometuju i po značajno većim i prometno složenijim lukama u svijetu i na Mediteranu te nema nikakvog razloga da tako ne bude i ovdje - kazao je za Šibenski list prije dva mjeseca Željko Slijepčević, jedan od čelnika ECA, zabrinut zbog sporosti kojom se njihov projekt odvija jer su im za četiri godine odobrene samo četiri koncesije.
- Zapošljavamo 54 djelatnika i treba li napominjati da više neće imati posla preusmjere li investitori novac u druge projekte - zaključio je Slijepčević.
Srećom, ne prekasno, s izmjenama propisa resorno ministarstvo preuzelo je vodeću ulogu i pokazalo da konačno ima odlučan, strateški i upravljački stav prema hidroavionskom prometu. 

Brzina u šibenskom zaljevu
Na području šibenskog zaljeva nije dozvoljeno ploviti brže od 6 čvorova no u izmjenama i dopunama Pravilnika uzletno-sletne staze za hidroavione bit će izuzete od tog ograničenja. To podrazumijeva i osiguranje odgovarajuće razine sigurnosti svih sudionika u pomorskom prometu - navode u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr