• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni brzi i povoljni

Predstavnici European Coastal Airlinesa, čim su odabrani na natječaju pulske Lučke uprave za dodjelu koncesije za postavljanje pontonskog pristaništa za hidroavione u pulskoj luci (nadomak Uljanikove porte), krenuli su u rješavanje popratnog posla. Jučer su tako boravili u Puli da bi u Politehnici iznajmili prostor gdje će se obavljati prodaja karata i biti čekaonica te izvidjeli lokaciju na rivi gdje će biti postavljeno pontonsko pristanište. Iskoristiti smo to za razgovor s Klausom Dieterom Martinom, generalnim direktorom tvrtke ECA.

- Kada je ECA spremna postaviti pontonsko pristanište i pokrenuti prijevoz hidroavionom iz Pule?
Mi smo spremni startati odmah. Ovo nije znanstvena fantastika, sve je jednostavno. Moram ispraviti i reći da ovo nije ni njemačka ni njemačko-hrvatska tvrtka, već isključivo hrvatska. No, investitor je iz Njemačke, novac dolazi iz Njemačke. Nama je to izuzetno drago jer Hrvatska je jednu godinu u Europskoj uniji i znamo da nema još uvijek puno stranih investicija, štoviše, prva je zemlja u EU-u kojoj inozemna ulaganja padaju.

- Kada se mogu očekivati prvi letovi?
Čim se riješi posljednja birokratska prepreka spremni smo povezati Pulu s Rabom, Lošinjem i Zadrom, kasnije i s Rijekom i Splitom, ali i talijanskom Anconom, Venezijom i Ravenom. Namjeravamo dvaput dnevno letjeti, započinjemo polako, a kasnije ćemo povećati dinamiku letova. Hidroavion koji će povezivati Pulu s navedenim destinacijama bit će kapaciteta 19 mjesta, s dva motora, na svakom krilu jedan.

- Koliko će koštati letovi?
Letovi su jako kratki, to su brzi avioni i do Lošinja se leti 13 minuta, do Raba 17 minuta, Lošinja 25 minuta, a Zadra 40 minuta. Naš je interes, između ostalog, služiti pulskoj javnosti. Stoga smatramo da će cijene biti prihvatljive. Ne kao kod brodskih linija jer su one subvencionirane od države, a mi to nismo. Let za Lošinj koštat će, otprilike, 39-45 eura (295-341 kuna). Za Zadar bi cijena bila oko 55 eura (416 kuna) jer su duži letovi jeftiniji.

Izvor: www.glasistre.hr