• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavion Zadar i Anconu udaljio na svega sat vremena

Promotivna cijena leta prvih mjesec dana iznosit će 299,50 kn, a očekuje se da će u konačnici cijena leta biti čak jeftinija od cijene trajekta na istoj relaciji
Predviđen da slijeće na vodu, hidroavion će u Zadru, za prvu ruku, slijetati na asfaltiranu pistu
U Zračnu luku Zadar sletio je prvi hidroavion na relaciji Ancona - Zadar. Prvim letom European Coastal Airlinesa iz Italije, u zadarsku zračnu luku stiglo je četvero putnika čime je nakon 20-ih godina prošlog stoljeća obnovljena zračna veza između ova dva grada na Jadranskoj obali. Prvi hidroavion poletio je 16. listopada 1926. godine ispred kuće Andrović. Zrakoplovi su imali dva sjedala za letače i četiri za putnike. Letjeli su brzinom od 180 kilmetara na sat! Iz Zadra u Trst stizalo se za dva sata (brodom 12 sati). Od 1928. uspostavljena je linija Trst - Zadar - Ancona s 12 mjesta u zrakoplovu, a od 1930. godine Trst - Rijeka - Zadar. Zadnji hidroavion odletio je za Anconu 10. rujna 1943. u 15.30 sati, malo prije ulaska njemačkih okupacijskih trupa u Zadar.
Do 29. ožujka zrakoplov de Havilland Twin Otter 6-300 kapaciteta 19 putnika prometovat će ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Polazak iz Zadra je u 13.40, a dolazak u Anconu u 14.22. Istim danima hidroavion kreće iz ZL Ancona u 10.30, a dolazak u ZL Zadar je u u 11.15. Promotivna cijena leta prvih mjesec dana iznosit će 299,50 kn, a očekuje se da će u konačnici cijena leta biti čak jeftinija od cijene trajekta na istoj relaciji.
No polijetanje iz Zračne luke Zadar, nadaju se u European Coastal Airlinesu, tek je privremeno rješenje dok se ne uredi hidroavionsko pristanište u gradskoj luci u Zadru. Međutim, Grad Zadar još nije izdao suglasnost za javnu površinu za dio hidroavionskog pristaništa. U Gradu Zadru to ne žele učiniti prije izrade arhitektonsko-urbanističkog rješenja za uvalu Jazine i Novu rivu, ali će se pobjedniku natječaja sugerirati da predvidi lokacije za to pristanište. Do tada su u Gradu otvoreni za razgovore o privremenim rješenjima.
U ECA-i pak kažu da su suglasnosti ishođene za dvije lokacije. Jedna je ispred biljetarnice Jadrolinije u gradskoj luci, a druga je na prostoru Marine Tankerkomerc. Suglasnost Grada Zadra je neophodna kako bi se pristupilo natječaju za koncesiju na pomorsko dobro. Polazak iz ZL Zadar dugoročno nije isplativ ECA-i jer se temelji na izbjegavanju aerodromskih pristojbi, budući da se maksimalni kapacitet hidroaviona od 19 putnika, smanjuje što je destinacija udaljenija. Štoviše, ECA želi povezivati centar grada s centrom drugog grada. Svi zrakoplovi koje bude nabavljala ECA, bit će hidroavioni bez mogućnosti slijetanja na piste zračnih luka. Do 2020. ECA u hidroavionsku mrežu želi uložiti preko 100 milijuna eura.

Izvor: www.zadarskilist.hr