• hr
  • en
  • de
  • it

Hercules kod Dubrovnika otkrio brod iz doba Bizanta

Skupocjeni brod opremljen posebnom tehnologijom koja omogućava spuštanje na dubine i do tisuću metara, otkrio je u hrvatskom podmorju čak šest zanimljivih olupina brodova, među kojima se sigurno ističe brod koji možda datira i iz stoljeća sedmog! 

Istraživački brod Hercules, američke zaklade RPM Nautical s Floride, pronašao je kod Dubrovnika olupinu broda iz bizantinskog doba za koji se pretpostavlja da je potonuo između 7. i 11. stoljeća ove ere. U dva tjedna uzbudljive pretrage podmorja hrvatskog juga, pronašli su i drveni brod najvjerojatnije iz Napoleonskih ratova, moguće bitke iz 1806. kod Molunta.
"Pronađena su i dva vojna desantna broda, najvjerojatnije talijanska, potopljena prilikom bombardiranja konvoja, te dva u potpunosti neidentificirana željezna broda, očigledno iz 20. st., koji su moguće potonuli tijekom borbi u Prvom ili Drugom svjetskom ratu", rekao je za DalmacijaNews Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.
Tridesetpetmetarski Hercules je na Mediteranu od 2004. godine, a do sada je istraživao podmorje Španjolske, Cipra, Italije, Maroka, Malte, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Zadnjih pet godina posadom ovog high-tech broda upravlja kapetan Edwin Vella. Hercules vrijedi 3,6 milijuna dolara, a dan operacije broda košta čak 27.500 dolara.
Pregledano je podmorje od Prevlake do Cavtata i locirano 17 potencijalno zanimljivih arheoloških pozicija koje je trebalo detaljnije istražiti, no zbog tehničkih problema pregledano je njih 12.

Izvor: www.tportal.hr