• hr
  • en
  • de
  • it

Heliodrom na Palagruži

Specijalizirana domaća tvrtka "HeliFOR.eu", koja se bavi razvojem europski primjerenog okruženja za razvoj vertikalnog, helikopterskog, transporta i vezanih servisa, ponudila je splitskoj tvrtki "Plovput" da se nepovratnim novcem EU-a (fond IPA) na najisturenijoj kopnenoj točki hrvatske države - na Palagruži - izgradi helidrom.
Kako doznajemo, riječ je o projektu koji predviđa izgradnju prometnog helidroma s daljinskim upravljanjem, servisnom službom, prostorom za primanje i otpremu putnika, kao i prostorom za djelovanje državnih tijela poput MUP-a i Obalne straže, po potrebi.
Osim za helikopterski prijevoz putnika i stanovnika s jedne strane Jadrana na drugu, helidrom na Palagruži bio bi značajan za budući schengenski režim na Jadranu, a to u praksi znači da bi služio za nadzor ribarstva, prometa i ekologije, medicinski prijevoz, te za akcije traganja i spašavanja na Jadranu. Sadašnja ledina na Palagruži, improvizirani helidrom bez ikakve signalizacije, ne odgovara propisima schengenskog nadzora ni postojećim zakonskim propisima, a ni kriterijima za provođenje akcija traganja i spašavanja.
- Investicija za izgradnju putničkog i operativnog terminala koji omogućava funkciju sletišta od 0 do 24 sata, u funkciji javnog prometa, iznosi 800 tisuća eura. Taj projekt predviđa dodjelu 85 posto nepovratnih novčanih sredstava, a obveza lokalne zajednice osigurava preostalih 15 posto. Bio bi to helidrom u punoj funkciji 365 dana u godini s automatskim upravljanjem i posadom po potrebi - rekao nam je Đani Bodlović iz "Helifora". "Plovput" je jedini oblik hrvatske prisutnosti na Palagruži, tom malom, ali važnom dijelu zemlje. Odgovoran je za sigurnost svoje posade i gostiju u apartmanima na Palagruži.

Osim toga, odgovoran je i za sigurnost pomorskog prometa te ekologiju. Vrijednost projekta prepoznao je i direktor "Plovputa" Mate Perišić. - Sadašnji helidrom više je improvizacija nego ozbiljna pista. "Plovput" nije vlasnik zemljišta na Palagruži na kojem se nalazi helidrom, nego država. No, što se nas tiče, treba podržati takav projekt koji bi pridonio sigurnosti na moru - kazao nam je Perišić.

Bez dozvole
U ovom je trenutku zračni prostor iznad jadranske obale, mora i otoka prikladno pokriven samo servisima čije su baze u Italiji. Za potrebe Schengena te medicinskog prijevoza, kao i za akcije traganja i spašavanja, Hrvatska će morati imati oko 100 pilota te 100 mehaničara. Realno, sada može okupiti samo 10 pilota i pola mehaničara. U Hrvatskoj za sada ne postoji ni jedan helidrom registriran za javni promet.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr