• hr
  • en
  • de
  • it

Heinz Hacker na minijaturnoj replici broda Grimmershörn plovi svijetom

Heinz Hacker u pet-metarsku brodicu uspio je smjestiti čak i mini roštilj, govornicu, skije, sanjke, motocikl, pa i - škrinju s blagom
Osmisliti atrakcije za goste otoka nije nimalo lagan zadatak koji se svake godine iznova postavlja pred turističke djelatnike. Međutim, ponekad turisti destinaciji koju posjete priušte atrakciju. Upravo to se dogodilo u Cresu gdje je gost iz Njemačke neobičnim plovilom, koje je sam izgradio, plijenio pažnju otočana i turista. Radi se o plovilu izgrađenom prema originalu, brodu pilotu Grimmershörn, koji je izgrađen 1956./57.godine, a njegovu pet puta umanjenu repliku Heinz Hacker iz njemačkog grada Walchuma gradio je punih 20 godina.

Pribor za ribolov
Posljednjih osam uživa u ovom plovilu koje privlači poglede gdje god dođe. Dok plovi stiče se dojam da se njime upravlja daljinskim upravljačem, budući je »kapetan« skriven ispod konstrukcije, pa iako dugačak pet metara, s vrlo sofisticiranom opremom i elektronikom, brod izgleda puno manji i gotovo kao igračka. Dojam igračke pojačavaju brojni detalji koji su postavljeni duž plovila. Može se tu vidjeti svega u minijaturnom izdanju - od roštilja, telefonske govornice, glisera, skija, sanjki, puške, surfa, amfora, kanistera, ronioca, mornara, motocikla, peraja, pribora za ribolov, vatrogasnog aparata, do škrinje s blagom.  
Heinz Hacker s osmijehom od uha do uha priča o plovećem čudu izgrađenom vlastitim rukama, pa tako doznajemo da postiže brzinu od četiri milje, njime plovi po jezerima, rijekama, morima, a najljepši mu je doživljaj na kanalima u Amsterdamu.

Daljinsko upravljanje
- Voda je mirna, pogledi prekrasni, a duž kanala mnoštvo je ugodnih restorana, kaže nam Hacker, koji je prije umirovljenja bio vozač. Ženio se nije jer, kaže, koja bi žena podnijela muškarca koji svaki slobodni trenutak punih 20 godina provodi u gradnji, a nakon toga u plovidbi brodom koji je napravljen i prima samo jednog čovjeka. Kad zbog lošeg vremena i valova ne može isploviti, Hacker ne gubi vrijeme već svojim Grimmershörnom upravlja daljinskim s obale, pa nema dana da se ne druži sa svojim plovećim ljubimcem, kojeg redovito, nakon korištenja, i istušira.

Izvor: www.novilist.hr