• hr
  • en
  • de
  • it

Gužva oko koncesije za Marinu Zadar

Natječaj za koncesiju Marine Zadar još je uvijek u tijeku, no on je privremeno stavljen u svojevrsno stanje mirovanja sve dok Upravni sud u Splitu ne donese konačnu odluku na pritužbu zadarskog Tankerkomerca. Razlog je to zbog kojeg se u resornom ministarstvu još uvijek ne razmatraju ponude otvorene prije mjesec dana.
Podsjećamo, uz Tankerkomerc, koji je kao 32-godišnji korisnik koncesije zadarske marine poslao prigovor što je natječaj uopće raspisan, javili su se Opatijski ACI, Belle Adria i konzorcij »Porto Jadera 1177«, dok su udružene ponude dali Marina Signum, Sutomišćica, Zadar i Olive Island, a kao peti zajednica ponuditelja Dogus grupe.
Nakon što je stupio na snagu novi Zakon o pomorskom dobru Tankerkomerc je kao dugogodišnji koncesionar od nadležnog ureda državne uprave zatražio priznavanje svog postojećeg statusa korisnika koncesije temeljem ugovora na neodređeno vrijeme iz bivše države, no to im nije uvaženo. U međuvremenu Republika Hrvatska je proglasila Marinu pomorskim dobrom, a Tankerkomercu za dosadašnje korištenje koncesije ispostavila račun od 12 milijuna kuna.
- Ja sam i dalje uvjeren da će ovaj natječaj biti poništen. Imamo rješenje Upravnog suda u Splitu kojim se traži da se natječaj stavi van snage dok se ne završi postupak u kojem Tankerkomerc dokazuje valjanost konverzije prava korištenja pomorskog dobra. Uz to, Državno odvjetništvo RH, ministarstvu je dostavilo svoje mišljenje da se natječaj za kojeg je Vlada donijela odluku, provodi protuzakonito, kaže Roberto Motušić, predsjednik Uprave Tankerkomerca podsjećajući kako je Tankerkomerc u predstečajnoj nagodbi odobrenoj u veljači ove godine priznao dugovanje od 12 milijuna kuna. No u Ministarvu pomorstva, prometa i infrastrukture ne dijele isto mišljenje.
- Trgovačko društvo Tankerkomerc d.d. nema valjanu pravnu osnovu za korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Marina Zadar, istu nezakonito koristi te je nadležno državno odvjetništvo pokrenulo postupak radi predaje luke u posjed Republici Hrvatskoj.
Kada će i kako cijeli ovaj slučaj završiti, ovisi o odluci Upravnog suda. No, Ministarstvo ima još svega mjesec dana prostora za odabir koncesionara po raspisanom natječaju, a i Tankerkomerc je u stisci s vremenom jer mu grace period predstečajne nagodbe ističe u veljači 2015. godine.


Izvor: www.zadarskilist.hr